Спасителните кучета се прибраха у дома от Турция

Техните водачи са от екипите от Банско и Разлог, птзовали се първи при новината за трагедията в Турция

Новини
12:20 - 12 Февруари 2023
4413
Спасителните кучета се прибраха у дома от Турция

Спасителните кучета и техните водачи от отрядите в Банско и Разлог вече са на родна земя, след като участваха в спасителни акции в Турция след опустошителното земетресение. За това, което успяха да направят в името на живота и моментите на изпитания разказва БНР.

Пет дни спасителните ни екипи са работили в изключително рискови условия и свръхнатоварване. Най-тежко е било за четириногите спасители, споделя Атанас Уков, водач на кучето Норд:

"Първите два дни не знаехме ден, нощ ли е, час, просто пускаме кучетата да работим и в един момент преценяваме, че трябва да ги спрем да починат, тъй като работата им с нос ги изморява изключително бързо".

Организацията на терен в градовете с най- големи разрушения е била перфектна, а нашите спасителни екипи са били първите, притекли се на  помощ:

"Всичко бе заработило като една перфектно смазана машина. Много добра стиковка с турската спасителна служба на терен, които ни предоставиха преводачи, полицаи и имахме уговорка да ни пращат на места, на които вероятно има живи хора. Може би тази логистика ни направи ефективни".

Четиримата планински спасители от Банско и Разлог още дълго ще живеят с ужаса от разрушенията и от извадените изпод развалините безжизнени тела. Но спасените седем човешки живота им помагат да преодолеят психическия срив, споделя Уков:

"Едно огромно благодаря на всички участващи, защото наистина с хора като тези се влиза в ада, а ние имаме чувството, че буквално бяхме там".