Специалист: Да не си правят илюзии в Серия "А" за мачове

Футболът е контактен спорт с голям риск за предаване на вируса, сподели Джовани Реца

Спорт
17:48 - 14 Април 2020
1457
Специалист: Да не си правят илюзии в Серия "А" за мачове

Директорът на инфекциозната секция към Италианския национален здравен институт Джовани Реца се изказа скептично за идеята първенството в Серия А да бъде рестартирано през май при закрити врати, като преди това на всички играчи и треньори се направят тестове за наличието на Covid-19.

Този вариант бе очертан вчера от президента на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина, който още веднъж изтъкна намерението оставащите 12 кръга от шампионата да се изиграят и сезонът да бъде изцяло завършен.

"Ще започнем, надявам се, в началото на месец май с тестове, за да гарантираме, че играчите не са заразени и тренировките могат да бъдат подновени", заяви Гравина пред "Скай Спортс Италия".

Според водещия инфекционист на страната обаче ще бъде трудно това да се реализира.

"Ако трябва да дам технически доклад на тази идея, той не би бил положителен. Футболът е контактен спорт с голям риск за предаване на вируса. Те предлагат внимателно следене на футболистите с почти ежедневни тестове, но за мен това изглежда прекалено. А и вече почти сме в месец май", коментира Реца.

"Крайното решение ще бъде на политиците. Трудно е да се вземе решение, защото то ще има здравни последици", допълни той.

Мачовете в Серия "А" бяха преустановени на 9 април, като вече няколко клуба изразиха мнение, че сезонът трябва да бъде окончателно прекратен, за да не се поемат допълнителни рискове. Президентът на Бреша, един от най-тежко засегнатите от вируса градове в страната, дори заяви, че ако първенството бъде подновено, той няма да пусне отбора си на терена.