Специална награда за Клозе, Холанд засенчи Меси и Де Бройне

Норвежкият голмайстор на Ман Сити спечели наградата на УЕФА

Спорт
23:10 - 31 Август 2023
2819
Специална награда за Клозе, Холанд засенчи Меси и Де Бройне

Легендата на немския футбол - Мирослав Клозе, получи специалната награда на президента на УЕФА за 2023 година. Тя му бе връчена от президента на Европейската футболна централа Aлександър Чеферин на церемонията по жребия за новия сезон в Шампионската лига.

Рекордьорът по голове на световни първенства с 16 попадения получи приза, който се дава за цялостни постижения, кариера и спортсменство. Бяха припомнени и два моменти от славната кариера на Клозе, които са символ на феърплей.

Това бяха случаите когато той си признава, че е играл с ръка след като вкарва за тима си Лацио, както и когато отборът му Вердер получава дузпа, но нападателят казва на съдията, че нарушение срещу него не е имало.

Предишни носители на наградата са Ариго Саки, медицинският екип, който спаси живота на Кристиан Ериксен на Евро 2020 (сред тях и българинът Валентин Великов), Дидие Дрогба, Ерик Кантона, Дейвид Бекъм, Франческо Тоти, Йохан Кройф, Франц Бекенбауер, Еузебио и други.

Головата машина на Манчестър Сити Ерлинг Холанд спечели наградата на УЕФА за Най-добър играч през миналия сезон. 23-годишният норвежец вкара 52 гола във всички турнири , подобри куп рекорди и имаше значителен принос за требъла, до който стигна тимът на Хосеп Гуардиола.

Холанд стана голмайстор на Шампионската лига с 12 попадания и топ реализатор на Премиър лийг, където отбеляза рекордните 36 попадения.

Норвежецът спечели наградата в конкуренцията на Лионел Меси, който остана втори, и своя съотборник Кевин Де Бройне, завършил на трета позиция в анкетата.

"Чувствам се добре. Спечелих требъл на 22 години. Изживявам мечтата си. Да мога да направя това заедно с моите съотборници е нещо специално. Наистина съм щастлив. Това ми дава толкова много мотивация да продължа да работя и да печеля повече от тези трофеи. Това е безплатна мотивация. Готов съм да дам всичко от себе си, за да имаме още един такъв страхотен сезон", заяви Холанд.