Специално за Lupa.bg от Москва: Руснаците аплодират Путин за ДНР и ЛНР

Русия
20:10 - 23 Февруари 2022
6905
Специално за Lupa.bg от Москва: Руснаците аплодират Путин за ДНР и ЛНР

„Решението Русия да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики беше единственото правилно, за да бъдат защитени животът и сигурността на жителите на размирните региони“, е мнението на московчанина Фьодор Смирнов. Като него мислят 80% от руснаците – по данни от актуалното социологическо проучване на ВЦИОМ толкова са жителите на Русия, които одобряват издадения от президента Владимир Путин указ за ДНР и ЛНР.

Местните жители на са сериозно обезпокоени за положението на народа на Донбас, който практически вече 8 години се намира в състояние на война с въоръжените сили на Украйна. Силно притеснени са и властите на Русия. Външният министър Сергей Лавров заяви, че Русия не може повече равнодушно да гледа как в Донбас стрелят по руски граждани.

По последни данни в размирния регион живеят около 800 000 руснаци и още 1,2 млн. са подали молба за получаване на руски паспорти.

Жителите на Русия не се боят и от санкциите, които започнаха да валят от Запад, след като президентът подписа указа. Според редовите руснаци ограничителните мерки дори са полезни, тъй като допълнително ще стимулират родното производство. Освен решението за независимостта на ЛНР и ДНР широк отклик сред руското общество получи и знаковата реч на Путин, в която той посочи, че всъщност архитект на държавата Украйна е вождът и учителят на октомврийската революция Владимир Илич Ленин. „Съгласен съм напълно със съжденията на държавния глава, че всъщност Украйна не е съществувала като понятие до 1917 г. и преди това територията й е била част от Руската империя“, каза пред Лупа.бг московчанинът Сергей Сидоров.

Putin rally draws tens of thousands of supporters ahead of presidential  election - ABC News

Решението на Путин за независимостта на двете републики аплодират не само неговите сънародници, но и бежанците от Донбас, които през последните дни бяха евакуирани в Ростовска област. Хиляди хора, които пристигнаха през последните дни от Донецката и Луганската народни републики във връзка с ескалацията на конфликта в Донбас, гледаха в понеделник телевизионното обръщение на Путин. След като той обяви, че Русия ще признае републиките на Донбас, хората споделиха надеждите си, че това ще донесе мир в родината им, посочва ТАСС.

Както по-рано съобщи агенцията, според последни данни около 80 000 души са влезли в Русия от ДНР и ЛНР - жени, деца и възрастни хора. Много от тях успяха да останат при свои приятели и познати, останалите бяха настанени във временни домове в граничната Ростовска.

Както съобщава кореспондент на ТАСС, в едно студентско общежитие в Ростов на Дон беше оборудвана импровизирана кинозала за гледане на речта на президента: столове бяха изнесени към телевизора, инсталиран във фоайето, но нямаше достатъчно места за мнозина, затова хората стояха покрай стените и в съседния коридор. В момента, когато Путин обяви признаването на ДНР и ЛНР, публиката започна да ръкопляска, няколко жени се разплакаха. Един от жителите на Донецк каза, че „това са сълзи на радост и сълзи на облекчение“. Не само възрастните, но и децата се вслушаха в думите на Путин. Например шестокласникът Алексей отбеляза, че „това е моята родина, всички са притеснени, там са останали много хора – в Донецк, Луганск“. Момчето е евакуирано заедно с майка си и сестра си.

Татяна Василиевна от Ясиновата, град близо до линията на съприкосновение между Донбас и Украйна, доведе три внуци в Русия - от пет до 15 години, докато синът и снаха й били принудени да останат в ДНР.

Putin's War on Ukraine Would Be a Disaster for Russians

Татяна заяви, че признаването на ДНР за независима държава ще помогне за възстановяване на икономиката на републиката и за построяване на железопътна връзка. "Нашата станция в СССР беше от общосъюзно значение - такъв беше транспортът! Но днес всичко е замразено", добави Василевна. 

Виктория от Горловка също дойде в Русия с три деца и нарече решението, взето от президента на Руската федерация, историческо.

"Най-важното за нас е сигурността, че няма да бъдем бомбардирани. Живеем в ада осем години и това най-накрая ще свърши. Надяваме се, че ще се върнем у дома, в страна, която вече е спокойна", уверена е тя.

Има обаче и недоволни от решението за признаване на независимостта на двете републики, като това са предимно крупните бизнесмени. Веднага след като новината дойде от Кремъл, акциите на големите руски предприятия буквално се сринаха. Само за 24 часа руските олигарси и членовете на списъка на Forbes загубиха общо над 8 млрд. долара. Според изданието най-много е загубил президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов - 946 милиона долара. Състоянието собственика на „Новатек“ Леонид Михелсон пък се е стопило с 927 милиона долара, а това на партньора му Генадий Тимченко - с 906 милиона в зелено.