Спецов : Божков си е платил всичко , приключихме и " Барселонагейт "

Шефът на НАП с пословична заплата за държавна служба каза, че подкрепя мярката "донос-бонус"

Новини
09:47 - 03 Декември 2023
19942
Спецов: Божков си е платил всичко, приключихме и "Барселонагейт"

Шефът на НАП Румен Спецов почисти наред покрай знакови проверки на приходната агенция. В интервю за Нова тв той обяви, че завърналият се от Дубай и намиращ се под домашен арест бизнесмен Васил Божков, както и неговите дружества са платили всички задължения и били чисти пред НАП.

Спецов обяви и, че е приключило всичко по проверките по "Барселонагейтт" като имало установени задължени лица, които били обложени. Било установено само едно лице, което имало статут в друга държава, която била информирана от българската НАП за намереното. На въпрос дали става дума за чужденец, Спецов отново отговори, че лицето имало статут в друга страна, където следва да се събере дължимото.

Шефът на НАП обяви за приключени проверките на доходи и имоти на българи в Гърция и Дубай, като в голяма част от случаите всичко съответствало и било чисто. Проблеми имало само при 3 от общо 2000 проверки за Гърция. От думите на Спецов за Дубай пък излезе, че няма никакъв проблем. 

Шефът на НАП защити  предлаганите данъчни мерки, известни като "донос-бонус" и "не плащам без касова бележка". 

Спецов коментира и новината през седмицата, че Националната агенция за приходите продаде на търг първите автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи - за тези изпълнителният директор на агенцията се надява не да растат, а да намаляват.

"Надявам се да има ефект от търговете на коли, отнети от пияни или дрогирани шофьори. Защото това, което се случва по пътищата е недопустимо", посочи той. И допълни: "Вътрешното ми желание не е за търга. Въпросът е в рестриктивните мерки, които се предприемат срещу тези шофьори". 

По думите му той се надява, след като се продават първите автомобили, останалите шофьори "да проявяват повече внимание". "Ако не ще продължим. Това ни е вменено като задължение по закон", категоричен е изпълнителният директор на НАП.