Спецов: Лъжа е, че НАП е давала грешни прогнози за приходите

Агенцията работи по разчети на финансовото министерство, а не по свои собствени, обяснява бившият данъчен №1

Новини
14:20 - 08 Август 2022
4180
Спецов: Лъжа е, че НАП е давала грешни прогнози за приходите

Първата задача на новото служебно правителство беше да смени изпълнителния директор на Националната агенция за приходите – Румен Спецов. Официално мотивите бяха, че от НАП са подавани грешни прогнози за събираемостта на приходите и като резултат в хазната не са постъпили прогнозираните суми.

Още в деня на уволнението му бившият вече шеф на приходната агенция заяви, че смяната му е изцяло по политически причини. Днес, в интервю за „24 часа”, Спецов квалифицира обявените мотиви за освобождаването му от поста като напълно неверни. „Дори бих ги нарекъл откровена лъжа”, заявява бившият шеф на НАП.

Той обяснява, че агенцията не прави собствени прогнози, а работи по разчетите на Министерството на финансите.

„Макрорамката се промени 4 пъти за 6 месеца и ние сме следвали без отклонение подадената към нас програма за събираемостта, която е изготвена въз основа на анализите на министерството”, казва бившият шеф на данъчните.

Според него сегашната министърка Росица Велкова, която тогава бе зам.-министър, е разполагала с информацията за събираемостта и няма как да се твърди, че някой е изненадан или е бил подведен. „Не е възможно тя да не е знаела какво се случва и да се твърди, че сме подавали грешни прогнози", заявява Спецов. Тази информация ежедневно е била на разположение във финансовото министерство.

„НАП работи повече от добре, плановете за събираемостта, които са ни били дадени, са изпълнени, има дори преизпълнение на приходите и това може да се види в отчетите. Няма как някой да твърди, че е бил подведен или че не имал информация каква пари влизат в бюджета", категоричен е бившият шеф на агенцията. 

Румен Спецов уточнява и че още в началото на тази година е подадена информация за проблемите с „Булгаргаз”. „Нищо не е било скрито, това е голяма държавна компания и няма как да си замълчим, ако има проблеми. Винаги, когато сме установили, че може да има някакви сътресения или промяна в ситуацията, сме го обсъждали с Министерството на финансите”, уточнява доскорошният данъчен №1.