Спецов: Не плащайте без касова бележка

От НАП обявиха, че започват лятната контролна кампания

Новини
20:15 - 13 Юни 2024
9138
Спецов: Не плащайте без касова бележка

Апелираме към клиентите да изискват своя платежен документ при заплащане на стоки или услуги, а ако въпреки това търговецът не им издаде касова бележка, те имат законното право да задържат плащането и да подадат сигнал в НАП, заяви шефът на приходната агенция Румен Спецов.

От НАП обявиха, че започват лятната контролна кампания, в която един от акцентите ще бъдат проверки за спазване на изискванията за издаването на платежен документ.

Само по черноморските ни курорти за миналата година проверяващите са установили близо 1700 нарушения, от които 433 са неиздаване на фискален бон, 30 са за липса на фискално устройство и 362 за несъответствие между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата. Фискалните инспектори са съставили над 1350 акта за установяване на нарушение, като 280 обекта са били запечатани.

Най-често не издават ка­­сови бележки при заплащане на атракциони, в заведения за бързо хранене, ресторанти, барове и др. От НАП припомниха, че ако въпреки задържане на плащането, търговецът не издаде фискален бон или издадената касова бележка се окаже фалшива, клиентите могат да подадат сигнал на телефоните на Информационния център на приходната агенция: 0700 18 700 и 02 9859 6801 или да изпратят имейл на [email protected].