Спецов, защо? И черешите вече са стока с висок фискален риск

Данъчните разясниха на собствениците на черешови масиви в Кюстендилско как да декларират реколтата си

Новини
17:06 - 20 Май 2024
12327
Спецов, защо? И черешите вече са стока с висок фискален риск

Националната агенция за приходите се срещна с производители, преработватели и търговци на череши, за да отговори на въпросите им, свързани със задължителното предварително деклариране на стоки с висок фискален риск.

Срещата се проведе в сградата на Община Кюстендил и беше организирана по повод старта на черешовия сезон. От тази година е необходимо, след прибирането на реколтата от череши, техният превоз до преработватели и търговци да бъде деклариран в НАП.

Затова и експерти от НАП разясниха основните изисквания към бизнеса и дадоха полезна информация за прилагането на режима за предварително деклариране на стоки с висок фискален риск.

Във форума участваха кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, директорът на Главна дирекция „Фискален контрол“ в НАП – Филипина Тодорова, ръководителят на дирекция Селекция и последващ контрол Даниела Венева и Николай Дочев – началник на отдел.

„Щетата от недеклариране на доходите в сектор „Плодове и зеленчуци“ е в особено големи размери.

По тази причина държавата трябваше да предприеме кардинални мерки за промяна на действащите режими и въвеждането на задължителното предварително деклариране. Целта е изсветляване не само на този сектор, а и на продажбата на много други основни хранителни продукти“, коментира по време на срещата Филипина Тодорова. По думите ѝ всяка трета проверка на борсите за плодове и зеленчуци завършва с акт.

Всъщност не шефът на НАП, а министърът на финансите утвърждава със своя заповед списъка на стоките с висок фискален риск. Обикновено си представяме, че това са бензинът и горивата като цяло, алкохолът, цигарите. Оказва се, че списъкът е всеобхватен.

Стоки с висок фискален риск са такива, които се използват най-често в данъчни измами с ДДС и са идентифицирани от приходната администрация като рискови.

Примери за стоки с висок фискален риск:

  • Плодове и зеленчуци;
  • Месо и месни продукти;
  • Мляко и млечни продукти;
  • Захар и продукти за производство на захар.

От 01.10.2023 г. е въведен режим на задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск на територията на Република България, извършвани с транспортни средства над 3,5 тона.