Спешно актуализират бюджета на държавата

Бойко Борисов свиква министрите извънредно заради покупката на американските изтребители

Новини
07:36 - 15 Юли 2019
2472
Спешно актуализират бюджета на държавата

Министерският съвет ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде разгледано одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на страната, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Преди дни правителството одобри сделката за придобиване на 8 нови американски изтребители F-16 блок 70 за 1,256 млрд. долара. Кабинетът прие доклад, подписан от 4-ма министри, и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият – ракетите „въздух-въздух“ и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление. 

В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване.

Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Плащането ще се осъществи накуп.