Спешно вдигат данък сгради в Кюстендил

Това се случва малко след като общинските съветници увеличиха и такса смет

Новини
13:20 - 11 Декември 2022
2007
Спешно вдигат данък сгради в Кюстендил

Повишаване на данъка сгради от 1,4 но 2,4 промила за община-Кюстендил ще гласуват на извънредно заседание съветниците, каза председателят на ОбС Иван Андонов, цитиран от БНР. Има предложение и за промени в данъка МПС, и за въвеждане на платено паркиране за определени зони в централната градска част.

Повишаване на данъка сгради става, след като на предишното си заседание съветниците гласуваха увеличение на таксата смет от 1,4 на 3,5 промила за града и на 9,5 промила за селата. Така след вдигането и на данъка сгради сумите, които ще плащат домакинствата и собствениците на имоти от догодина ще скочат доста, коментират финансисти.

Съветникът инж. Огнян Атанасов коментира:

"Не бихме подкрепили повече от 1,9 до 2, както и в цяла Югозападна България – визирам Перник, Благоевград, Петрич, Сандански. Но предложението на Общината е 2,4, с което не сме съгласни.

Ще бъде гласувано и въвеждане на платено паркиране за някои от улиците в централната зона на града, където досега се паркираше безплатно. Занапред ще се плаща по 1 лев за час, ако предложение бъде гласувано.