Спипаха 2 циганки-джебчийки на калъп

Мургавите крадли заловени в мол във Варшава, грозят ги до 5 години затвор

Новини
14:10 - 12 Февруари 2020
3454
Спипаха 2 циганки-джебчийки на калъп

До 5 години лишаване от свобода може да получат две българки от ромски произход, които са били задържани на местопрестъплението докато извършват кражби в полската столица Варшава. Джебчийките идвали често в "командировка" да тарашат дамски чанти в моловете, но при поредното им пътуване са били арестувани, съобщиха от Второ РУ на полицията във Варшава. Оттам разпространиха и снимки от разпитите на джебчийките.

Квартални полицаи от Второ РУ работели по издирването на две българки, които били заподозрени в кражбата на скъп смартфон на 1 януари следобед. Благодарение на доброто сътрудничество с охранителните фирми завчера ченгетата получили информация, че в един от моловете са се появили жени, които отговарят по описание на издирваните.

Буквално след минути криминалистите вече били в помещението за видеонаблюдение на мола и успели да локализират жените. Ченгетата извадили късмет. Точно в този момент на екраните на мониторите можело да се проследи цяла джебчийска атака на двете българки. По метода "закачалка" крадлите тъкмо атакували клиентка на един от магазините. Методът бил известен с това име заради начина на осъществяване на джебчийската кражба. Една от крадлите вдига дреха със закачалката все едно, че я оглежда, като в същото време прави с нея параван, който да скрие дамската чанта на жертвата от останалите и от видеокамерите. В този момент другата крадла бърка в отворената чанта на клиентката-жертва и с бързи и ловки движения измъква ценностите оттам. Веднага след удара жените оставили "закачалката" и тръгнали към изхода на магазина, но там вече ги чакали кварталните.

Полицаите обяснили на българките, че са ги наблюдавали прецизно и едната от тях доброволна извадила от коженото си палто плячката - портмоне с пари и документи. При разпит на джебчийките с български паспорти засега е доказана още една кражба от чантата на гражданка на Казахстан.

В присъствието на преводач и на двете българки на възраст 36 и 31 години са повдигнати обвинения. По данни на полската полиция и двете дами идвали редовно в Полша и работели само в един и същ мол, където познавали добре обстановката.