Спипаха рекордно количество кетамин на летище София

Пратката от 300 кг е достатъчна за „производството“ на 2 млн. дози за черния пазар

Новини
10:29 - 14 Октомври 2022
2426
Спипаха рекордно количество кетамин на летище София

Рекордно количество кетамин задържаха служители на отдел „Борба с наркотрафика“ на 21 септември на летище София, съобщиха от Агенция „Митници“. 

На 21 септември те са проверили карго пратка от 12 бидона с прахообразно вещество с общо тегло 352 кг, пристигнала от Индия през Франкфурт, Германия. Посоченият получател е фармацевтична компания от София, собственост на чуждестранен гражданин. При проверка на съдържанието на единия от бидоните митничарите са установили, че в него има бяло прахообразно вещество. Извършеният тест с раманов спектроскоп е дал положителен резултат за кетамин.

Пратката е спряна от митническите служители и оставена за съхранение в склад под митнически контрол.

Изискани са необходимите документи и лицензи съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), но към момента на проверката не е предоставено на митническите органи.

На 27 септември съвместен екип на Агенция „Митници“ и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) е посетил посочения в придружаващите документи склад на фирмата – получател. На адреса проверяващите са установили, че складовото помещение е необитаемо и според рекламни табели е в процес на продажба от собственика си.

Проведени са допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които е установено,  че складът на фирмата не извършва дейност по издаденото от ИАЛ разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, а на адреса, посочен като седалище на фирмата, от март 2022 г. насам се помещава друго дружество.

Предвид обстоятелството, че „кетамин хидрохлорид“ е вещество, включено в списък III „Рискови вещества" от Приложение № 3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, случаят е докладван на Софийска градска прокуратура, която е образувала досъдебно производство.

Това е най-голямото количество кетамин, задържано от Агенция „Митници“. Пратката с нетно тегло 300 кг е достатъчна за „производството“ на 2,0 млн. дози за черния пазар. Кетаминът се използва предимно във ветеринарната медицина, но се продава нелегално, най-често във формата на прах, посочват от агенцията. 

На 12 октомври митническите служители на „Капитан Андреево“ задържаха близо пет кг метамфетамин, съобщиха от Агенция "Митници". Те са пристигнали във влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Турция за Германия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в долапа на полуремаркето, който често се използва от водачите за съхранение на храна и посуда, в две тенджери, грил тиган и черна полиетиленова торба, митническите служители откриват девет прозрачни плика, съдържащи бяло кристално вещество. При извършения полеви тест веществото реагирало на метамфетамин. Общото бруто тегло на открития наркотик е 4,9 кг на стойност за нуждите на съдебната система 122 500 лева.