Спипаха с подкуп инспектор на Агенцията по храните

Служителят поискал 1000 лв. за да си затвори очите за административно нарушение

Новини
13:58 - 27 Юни 2019
2354
Спипаха с подкуп инспектор на Агенцията по храните

Служител на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив е задържан с подкуп. Това съобщи на брифинг заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов, предаде Радио „Фокус“ – Пловдив. Задържаният служител е на длъжност главен инспектор в сектор „Здравеопазване на животните“  и отговаря за община Първомай.

„На 24 юни той е осъществил контакт със земеделски производител, регистриран като такъв в Министерството на земеделието, храните и горите, който се занимава с отглеждаме на животни в първомайско село и с производство на млечни екологични продукти за реализация на местния пазар.

Служителят е преценил, че в близкото минало, в рамките на около месец-два назад във времето, земеделският производител и негов съдружник са извършили административни нарушения, свързани с транспортиране на селскостопански животни и отглеждането им във ферма в близост до град Първомай. Това е обуславяло, от гледна точка на спазването на закона, съответната реакция от страна на длъжностното лице – констатиране на нарушението, съставяне на акт и последваща санкция.

Грубо казано, длъжностното лице е предложило на същия земеделски производител и на съдружника му да неглижира тези си задължения, тоест да наруши задълженията си като не констатира въпросното административно нарушение. За да направи това е пожелал да се облагодетелства с дар – пари на стойност 1000 лева, също определено количество млечни продукти“, каза заместник-окръжният прокурор.

Той посочи, че на следващия ден, след отправяне на предложението, е сигнализирано на органите на полицията и е започнало разследване. В рамките на вчерашния ден е била осъществена среща между замесените лица, като длъжностното лице е получило поискания подкуп в района на град Първомай. Малко след това инспекторът е бил задържан за срок от 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за престъпление – че е получил неследващ му се дар, като е изнудвал земеделския производител, за да не изпълни своите задължения.

„Парите и продуктите са намерени в автомобила на задържания.  Извършени са съответните процесуално-следствени действия за  приобщаване на доказателства, веществени такива, както и събиране на гласни доказателства“, каза Гавраилов.

Той допълни, че след повдигане на обвинение, главният инспектор от Областната дирекция по безопасност на храните ще бъде задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. „Ще бъдат преценени доказателствата и това дали има необходимост да бъде внесено в съда искане за вземане на най-тежката мярка „задържане под стража“‘ коментира заместник-окръжният прокурор на Пловдив.

За престъплението, извършено от длъжностното лице, законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода и до 20 000 лева глоба.