Списъкът с магистрати от частния клуб SS отива в парламента

Атанас Атанасов отказа да назове конкретни имена

Новини
18:47 - 11 Февруари 2024
4441
Списъкът с магистрати от частния клуб SS отива в парламента

Депутатът от ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов е получил по имейла - от анонимен подател, списъка на магистратите, повечето от тях - прокурори, които са посещавали клуб SS на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса. 

Това обяви самият Атанасов по НОВА, като спомена за наличието на такъв списък преди няколко дни. Той изтъкна, че ще изпрати списъка в сформираната специална парламентарна комисия, с председател Никола Минчев, за разследване на дейността на Нотариуса. 

"Ще предоставя списъка на комисията, която беше формирана в Народното събрание. Нека тя заедно с прокуратурата изясни всичко - заяви Атанасов. - Никола Минчев вече ме попита за списъка и аз съм поел ангажимент да съдействам на работата на комисията. Други инстинуции не са ме търсили, но аз ще ги потърсся, защото трябва да се изясни тази ситуация в съдебната ни система."

Според него в анонимното писмо няма имена на политици.

"А дали има връзка със споменатите лица и [бившия главен прокурор] Гешев е хубаво прокуратурата да положи усилия да установи. Ако има данни за политици, би трябвало прокуратуата да изясни дали има и такива връзки", посочи Атанасов.

Той разказа, че в имейла не се описва какво се е случвало във въпросния клуб SS, "посочва се само кой с кого е сзързан." Депутатът не пожела да каже точно колко човека са в списъка с магистрати, свързани с Божанов, но:

"... от това, което съм чел са някъде 10-15. Но може да са и много повече - тези, които са писали този материал, може да са имали достъп само до определена част информацията. Много ми прилича по стила, че е писано от хора от специалните служли. Мисля, че имейлът е изпратен до мен, за да получи публичност. Не смятам, че е някаква димка, на базата на информацията, която получавам през годините", каза още Атанасов. 

Той смята, че ако парламентарната комисия получи подкрепа и съдействие от прокуратурата, може да свърши много работа.

"Надявам се да се осъществи комуникация между комисията и ръководството на прокуратурата. Имал съм случаи през годините, когато прокуратурата казва: "следствена тайна и край!". Сега се надявам да не стане така", допълни той.