Списание "Економист": Кристалина, оставка, веднага!

Общество
09:00 - 24 Септември 2021
7632
Списание "Економист": Кристалина, оставка, веднага!

Водещото световно списание "Економист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да подаде моменталнооставка заради ролята й в скандала с Китай.

През 2017 г., когато е изпълнителен директор на Световната банка, Кристалина Георгиева е оказвала натиск да бъде повишена позицията на Китай в класацията на световните икономики. Това разкри проверка на адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка.

Влиятелното лондонско списание посочва в язвителна редакционна статия, че този скандал е подкопал надеждността и на Международния валутен фонд - в ролята му на пазител на данните за световната макроикономическа статистика.

"Ръководителят на МВФ трябва да бъде безпристрастен, докато двама от най-големите му акционери, Америка и Китай, са в противоборство помежду си в нова ера на геополитическо съперничество", пише "Икономист" и добавя, че критиците на мултилатерализма вече се позовават на констатациите като доказателство, че международните организации не могат да се противопоставят на Китай.

"Следващия път, когато МВФ се опита да играе ролята на арбитър във валутен спор или да помогне за разсрочването на дълга на страна, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще се позоват на това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо госпожа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка", пише в редакционната статия.

"Економист" цитира твърденията в доклада на адвокатската кантора WilmerHale, че Георгиева, която по онова време е била изпълнителен директор на Световната банка, е благодарила на старши изследовател от банката, че е "дал своя принос към мултилатерализма" при промяната на данните за Китай.

"Сега и тя трябва да даде своя принос към мултилатерализма, като поеме отговорността", призовава влиятелното лондонско списание.