СПОКОЙНО! Язовирите са пълни въпреки адската жега

Данните от предишните месеци показват, че няма съществена промяна спрямо края на юни

Новини
09:47 - 26 Юли 2023
1716
СПОКОЙНО! Язовирите са пълни въпреки адската жега

Въпреки високите температури и липсата на дъжд през последните седмици язовирите у нас са пълни и няма опасност от режим на водата.

4760 млн. кубични метра има във всички комплексни и значими съоръжения, което представлява 72,8% от общия им обем. Миналата година по същото време те са имали 4688 млн. кубика. Тук се включват тези, които се използват за напояване, за енергетика и за питейно снабдяване на хората. Към 24 юли наличният обем в язовирите, които осигуряват вода за хората, е 82,7% от общия, при тези за напояване - 56,6%, а за енергетика е 81,4.

Данните от предишните месеци показват, че няма съществена промяна спрямо края на юни. В средата на годината само един от питейните язовири е под критичните 50% - “Ясна поляна”, но все пак и в момента е пълен над 40 на сто. От него вода отива за Бургас и тенденцията е отрицателна през цялото лято. В края на май наличният му обем е бил 56,48%, през юни - 51,45%, а за този месец нивото пада до 45,47%. Въпреки това от графика, одобрен от Министерството на околната среда и водите, става ясно, че са отделени 1,5 млн. кубика вода за нуждите на Южното Черноморие, което е с 400 хиляди повече от миналия месец.

Основният язовир, който снабдява Варна и Бургас с вода, е “Камчия”, при него нивото се покачва.

През юни обемът му беше 81,89 млн. кубика, докато за този месец се е вдигнал до 93,84 млн. куб. Поради това няма ограничение - за Варна се пускат 4,1 млн. кубически метра вода, а за Бургас - 6 млн.

В началото на годината под 50% беше и язовир “Асеновец”, но сега нивото се е повишило до 56,7%. Въпреки покачването Сливен ще получи същото количество вода за пиене през юли, каквото е било и през юни - 1,2 млн. кубика, показва графикът, одобрен от министерството.

Положението при “Тича” е сходно, той се използва за вода за пиене от Шумен и Търговище. От 67,44% през юни нивата през юли се покачват до 78,61%. Въпреки това количествата за домакинствата не са променени.