СПОМЕН: Йосиф Шамли отлетя преди година (СНИМКИ)

Топ
13:50 - 28 Октомври 2020
6860
СПОМЕН: Йосиф Шамли отлетя преди година (СНИМКИ)

"Отлетя една година, откакто ни напусна непрежалимият изключителен ЙОСИФ ШАМЛИ! Почивай в мир, Йоско! Липсваш ни много!" Това написаха колегите на талантливия и ерудиран актьор, който си отиде от този свят на 28 октомври 2019 г. Неочакваната черна вест за смъртта на 47-годишния артист шокира цялата арт гилдия, близките и приятелите му.

"28 октомври е най-страшният ден в живота ми. Една година живея в ада - между бездната в душата ми и любовта към него. Няма по-страшна болка и по-жестока имитация на живот, който уж живея - без радост, без надежда, с черна мъка в душата! Изпитвам чудовищно чувство за вина, че не усетих болката му и вътрешната му драма, не тази на сцената, където той игра часове преди смъртта си образа на Достоевски. Точно на Достоевски, за когото ние двамата сме си говорили от ранното му детство. Сигурно това е някакъв знак, който още не съм разбрала и когато го разбера, може би ще се смиря. Прости ми, Йосенце, маме, защото аз никога няма да си простя!", написа днес майката на актьора - журналистката Искра Банкова и публикува снимки на Йосиф от негови участия в различни спектакли, както и като малък.

От Съюза на артистите споделиха преди година, че като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър "Иван Вазов", Йосиф Шамли ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния си театрален сезон той беше част от спектаклите "Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите” от Константин Илиев, "Опит за летене” от Йордан Радичков, "Калигула” от Албер Камю, "Спускане от връх Морган” от Артър Милър, "Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка, "Братя Карамазови" по Достоевски. 

Йосиф Емилов Шамлиев е на роден 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

Сред първите му роли на професионална сцена са Войцех във “Войцех” от Георг Бюхнер в Драматичен театър "Стефан Киров” в Сливен, Луцифер в “Каин” от Джордж Байрон в Родопския драматичен театър в Смолян, Били Бибит в “Полет над кукувиче гнездо” в Драматичен театър “Константин Величков” в Пазарджик.

От 2003 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”. През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – гр. Пазарджик в категория „Поддържаща мъжка роля“.

През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“ по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър „Иван Вазов“ в категория „Водеща мъжка роля“.

През 2016 г. получава "Аскеер" за ролята на Цера в „Ничия земя". Адаптация по едноименния филм на Данис Танович. Постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов" в категория „Поддържаща мъжка роля".

Участва и в десетки филми и сериали, сред които "Подгряване на вчерашния обед", "Църква за вълци", "Хитман", "Дзифт", "Източни пиеси", "Още нещо за любовта", "Под прикритие", "Отплата", „Знакът на българина", „Sex, лъжи & TV: Осем дни в седмицата“, „Дървото на живота", "Досието "Петров", "Връзки", "Дяволското гърло".