Спомен за мюнхенската трагедия: Само смъртта успя да спре Бебетата на Бъзби! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Цветята на Манчестър ще цъфтят вечно, а последният от този отбор - Сър Боби Чарлтън, се събра със съотборниците си в края на 2023-а

Спорт
12:10 - 06 Февруари 2024
5257
Спомен за мюнхенската трагедия: Само смъртта успя да спре Бебетата на Бъзби! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Всяка година по същото време 6 февруари е специален ден за всички привърженици на Манчестър Юнайтед. Тогава се отбелязва годишнината от смъртта на голяма част от талантите на "червените дяволи", загубили живота си в мразовития февруарски ден край Мюнхен. На 6 февруари 1958 година смъртта спря един от най-талантливите футболни отбори на Англия и Европа. Те бяха Манчестър Юнайтед. Нарекоха ги Бебетата на Бъзби.

На този ден преди 66 години един от най-популярните футболни клубове в света изживява най-тежките мигове в историята си. Отборът на Манчестър Юнайтед играе реванш в турнира за КЕШ срещу сръбския Цървена звезда в Белград. В първата среща на "Олд Трафорд" момчетата на Мат Бъзби побеждават с 2:1. След равенство 3:3 в Сърбия манчестърци се класират за полуфинала с общ резултат 5:4.

Бъдещето пред момчетата на Мат Бъзби изглежда розово, светът е в краката им. Съдбата обаче е решила друго. Голяма част от тях никога не доживяват звездния си миг. Осем от Бебетата на Бъзби така и не порастват, а други двама са осъдени никога повече да не излязат на терена.

В деня след срещата с Цървена звезда ги очаква полет до дома и повечето играчи вече мислят за съботния мач с тима на Уулвърхемптън. Тръгването от Белград се забавя с цял час, защото един от футболистите Джони Бъри е загубил паспорта си. След това самолетът каца и в Мюнхен, за да презареди с гориво, но и в най-черните си мисли никой от пасажерите не може да си представи какво ще се случи малко по-късно.

В три часа следобед метеорологичните условия на германското летище са меко казано лоши най-вече заради обилния снеговалеж. На два пъти пилотът безуспешно опитва да излети. Tретия опит се оказва фатален - самолетът се отделя от пистата, но губи височина, разбива се в ограда на летището и избухва в пламъци.

Двайсет и трима от общо 44 пътници на борда са мъртви. Между тях са седем играчи на Юнайтед - Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Колман, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър и Лиъм "Били" Уелън. Звездата на отбора Дънкан Едуардс е ранен много тежко и умира две седмици по-късно в болницата в Мюнхен. Той е сочен като една от големите надежди на английския футбол, но не е било писано да разгърне таланта си. Секретарят на клуба, както и Берт Уоли от треньорския щаб на Манчестър също загиват, заедно с няколко британски спортни журналисти. Други двама футболисти на английския гранд - Джони Бъри и Джаки Бланчфлауър са получили толкова тежки наранявания, че никога повече не играят футбол.

Оцеляват легендарният треньор на "червените дяволи" Мат Бъзби, Вайълет, Рей Ууд, Бил Фулкъс, Хари Грег, Кени Морганс, Албърт Сканлън и станалият легенда по-късно - сър Боби Чарлтън.

Трагедията е огромна не само за Англия. Новината за жестоката катастрофа потриса цяла футболна Европа. Отборът на Манчестър Юнайтед губи голяма част от състава си и е трудно за вярване, че само 10 години по-късно те печелят Купата на европейските шампиони. Начело на тима отново е Мат Бъзби, но "бебетата" ги няма.

На "Олд Трафорд" - домът на Манчестър Юнайтед е пренесен часовникът от летището в Мюнхен, в памет на онези осем мъже, които не успяха да се върнат у дома.

В края на октомври 2023 година почина и последният оцелял от онзи велик отбор - Сър Боби Чарлтън. На 86 години и 10 дни. Той е може би най-великият играч в историята на английския футбол. Статистиката е безкомпромисна в спора кой е №1 в британския футбол.

Робърт Чарлтън е един от едва деветимата играчи в историята, които са спечелили световна титла, КЕШ, Шампионска лига и "Златна топка" в кариерата си. И, разбира се, само той е англичанин.

Този уикенд Манчестър Юнайтед разби гостуващия Уест Хем с 3:0 за кеф на 75 000 на "Олд Трафорд", а играта на някои от младоците на клуба напомниха за онзи славен отбор на "червените дяволи". Расмус Хьойлунд, Алехандро Гарначо и Коби Мейно вдъхновиха и направиха закачлива препратка към Бебетата на Бъзби...