Според Бойко Рашков няма нужда от общо звено на МВР, прокуратурата и ДАНС за изборите

Новини
20:24 - 14 Октомври 2021
1670
Според Бойко Рашков няма нужда от общо звено на МВР, прокуратурата и ДАНС за изборите

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков не вижда смисъл от създаването на общо звено с прокуратурата и ДАНС в борбата с купуването на гласове.

Предложението за това е на главния прокурор. Според Рашков, тъй като при предишните избори има случаи, при които прокуратурата е противодействала на полицейски разследвания, ново междуведомствено звено едва ли ще бъде полезно.

Според служебния вътрешен министър сформирането на съвместно звено между МВР и прокуратурата специално за изборите по-скоро може да попречи на полицейските разследвания. Той даде пример от Пловдив за случай, по който полицията е събрала достатъчно доказателства за платен вот на изборите от 11 юли.

Служителите успяха да установят, както този, който беше изготвил списък на лица, които да плащат затова те да гласуват за определена партия, също така и лицата, на които вече беше платено, и които лица бяха разпитани в хода на полицейското разследване пред съдия и потвърдиха всички тези факти, но прокуратурата и до настоящия момент не желае да финализира това разследване. Между другото, може би е случайно на тоя същия, който организираше тогава купуването и продаването на гласове е в листата на ГЕРБ, каза Бойко Рашков.
Той съобщи, че преди седмица е получен сигнал за купуване на гласове в Кърджалийско.

Нашите служители задържаха под стража лице, което дори е заплашвало друг гражданин, че ако не гласува за политическата партия ДПС няма да получи дърва за огрев за този сезон. Този човек беше задържан под стража, след което странно как е научил, но се е явил кмета на населеното място, който е започнал така да изисква едва ли не този човек да бъде освободен.
Запитан за контрабандна схема, която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарича "пътят на копринката", Бойко Рашков заяви, че Борисов е "вреден за държавата" и допълни:

Тези магистрали, най-вероятно ще трябва да отговаря в недалечно бъдеще, защото сведенията с които се разполага са, че неслучайно авансово са превеждани милиарди български лева на определени фирми, които да строят магистрала "Хемус" и от които милиарди са отчислявани предварително доста сериозен процент суми, за които ние сме убедени че ще бъдат включени в предизборната кампания сега през месец ноември.
Според вътрешния министър завръщането на Пеевски в политиката е много странно, предвид разкритията по закона "Магнитски" и журналистическото разследване "Пандора пейпърс".