Спортистите от Нидерландия - без смартфони в Пекин 2022

Спорт
17:52 - 14 Януари 2022
1847
Спортистите от Нидерландия - без смартфони в Пекин 2022

Нидерландските спортисти, които ще участват на зимните олимпийски игри в Пекин другия месец, бяха инструктирани да не взимат със себе си своите лични мобилни телефони и лаптопи заради опасения, че може да станат жертва на шпионаж.

Нидерландският олимпийски комитет и асоциацията на спортните федерации в страната публикуваха спешно обръщение към 30-членния отбор за Пекин, предупреждавайки, че Китай може да осъществи контрол и да наблюдава техните електронни устройства по време на игрите. Затова олимпийският комитет ще раздаде на състезатели, треньори и официални лица телефони и лаптопи, които след завръщането им от Пекин ще бъдат унищожени. В изявлението се подчертава, че с този ход ще бъде предотвратена намеса на агенти на китайската държава.

Мотивът за подобна необичайна мярка е в твърденията, че Китай осъществява програма за масово наблюдение на населението. Най-голямата азиатска държава нееднократно е обвинявана също така, че наблюдава и чужденците, които влизат в страната. А в края на миналата година австралийски експерти предупредиха, че спортистите, които отиват в Пекин трябва да бъдат наясно с мащабния китайски шпионаж.

Пред нидерландския вестник "De Volkskrant" Ерик Плогмакерс, шеф на охранителната компания Zerocopter, окачестви мярката на националния олимпийски комитет като "изключително разумна".

А говорителят на комитета Геерт Слот заяви, че киберсигурността е част от оценката на риска, направена преди пътуването за олимпийските игри.

"Значението на киберсигурността нараства през годините - добави Слот. - Но Китай напълно затвори своя интернет, което го прави специфичен случай."

Организацията "Репортери без граници" още в края на 2021 г. предупреди журналистите и медиите, които ще отразяват игрите в Пекин 2022, да се пазят от наблюдение от китайското правителство.

Ключовата препоръка е да не изтеглят и инсталират на приложения, които биха могли да позволят на властите в Китай да ги наблюдават. Става въпрос най-вече за китайски апликации, свързани с олимпийските игри.

Друг съвет е да не се съхраняват на електронните устройства, дори временно, пароли или информация, която може да застраши журналистите или техните източници. А също така и репартерите да си изтеглят и инсталират виртуална частна мрежа (VPN) преди да заминат за Китай, за да се намали рискът от следене.

От "Репортери без граници" призоваха журналистите от медиите, които ще отразяват Пекин 2022 г., да съобщават за "натиск, заплахи, тормоз, подозрения за автоцензура или подозрение за корупция".