Сръбската армия е поставена в повишена бойна готовност

Новини
18:53 - 26 Май 2023
3025
Сръбската армия е поставена в повишена бойна готовност

Президентът на Сърбия Александър Вучич е подписал заповед за повишаване на бойната готовност на частите на армията до най-високо ниво и им е наредил спешно да тръгнат към границата с Косово.

"Наредено е спешно движение към административната линия с Косово", заяви министърът на отбраната  на Сърбия Милош Вучевич, като допълни, че заповедта на армията вече е започнала дейностите по изпълнението на заповедта на президента Александър Вучич.

Тя идва в момент, когато сърбите в град Звечан в Северно Косово стигнаха до сблъсъци с косовската полиция при опита й да помогне на новоизбрания кмет - етнически албанец да влезе в офиса си. Сирени имаше в Зубин поток и Косовска Митровица - общини, населени предимно със сърби.

Президентът Вучич предупреди, че случващото се в Северно Косово, където по думите му властите в Прищина превземат сградите на местната власт, не е игра и това застрашава сигурността на всички в региона. Гласуването на местните избори беше бойкотирано от сърбите, които са мнозинство в тази зона.

"Ясно е, че се извършва терор против сръбската общност в Косово", заяви министърът на отбраната на Сърбия. Той подчерта, че армията ще брани суверенитета на страната и правото на живот на всички нейни граждани. 

Сръбският президент взел това решение заради "насилието, което специалната полиция на Албин Курти извършва над сръбското население в Звечан, Зубин поток и Лепосавич", пишат сръбски издания. Също така сръбският президент е поискал от НАТО спешно да бъде прекратено насилието срещу сръбското население.

Всичко това  се случва, когато мнозинството от служителите във временните органи и други институции са на път за Белград, за да присъстват на митинг, свикан от президента на Сърбия Александър Вучич. Вчера новите председатели на общините в Зубин Поток, Звечан и Лепосавич положиха клетва и поеха задълженията си като първите председатели на общини от албанска националност. Кметът на Зубин Поток Измир Зечири, който спечели 197 гласа на местните избори на 23 април, положи клетва вчера в село Чабра. Кметът на северната част на Косовска Митровица Ерден Атич положи клетва на 19 май и спечели 553 гласа на изборите, припомня телевизия РТС.