Сръбският патриарх награди с орден руския режисьор Никита Михалков

Новини
12:10 - 28 Октомври 2024
667
Сръбският патриарх награди с орден руския режисьор Никита Михалков

Патриархът на Сръбската православна църква Порфирий връчи орден „Свети Сава“ първа степен на руския режисьор и актьор Никита Михалков на Голямата сцена на Народния театър в Белград, предаде агенция ТАНЮГ.

Церемонията по връчването на ордена се състоя снощи след постановката „12“ на Михалков, която се игра в столичния театър пред пълна зала.

„Особеността на руската култура и изкуство като цяло е, че се занимава с въпроса за смисъла на човешкия живот, а това е и черта на Вашето творчество, чрез което сръбският народ разпознава един от най-големите творци в областта на филмовото и сценично изкуство не само в Русия, но и в целия свят“, каза Порфирий.

По думите на Порфирий, Михалков е награден с орден „Свети Сава“ като признание за неговия „неизмерим принос в представянето на православния дух и култура по света и особено за братската помощ и съпричастна любов, винаги показвани към Сръбската православна църква и нейния верен народ“.

Патриарх Порфирий посочи, че предложението за награждаването на Михалков е било по инициатива на неговия предшественик Ириней.

По думите на Михалков орденът представлява „неочаквана радост“ за него.

„Не мисля, че наистина съм достоен за това голямо отличие, но съм убеден, че руският философ Василий Розанов е бил прав, когато е казал: Човек без вяра не ми е интересен. Родени сме да бъдем интересни, защото вярваме. Благодаря ви“, каза Михалков от сцената на белградския театър, цитиран от ТАНЮГ.