Сравниха покушението срещу Тръмп с тези срещу Линкълн и Кенеди

Историята на САЩ е белязана от убийствата на няколко президенти

Новини
13:00 - 14 Юли 2024
4112
Сравниха покушението срещу Тръмп с тези срещу Линкълн и Кенеди

Стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания, която Федералното бюро за разследване на САЩ окачестви като опит за убийство, става повод за агенция Франс прес да направи исторически паралели с подобни случаи на политическо насилие в историята на Съединените щати.

АФП отбелязва, че най-скорошният опит за убийство на американски президент досега е бил срещу президента републиканец Роналд Рейгън през 1981 г.

Историята на САЩ е белязана от убийствата на няколко президенти, сред които на Джон Кенеди през 1963 г., и от опити за убийства на президенти.

Четирима американски президенти са убити по време на мандата си.

Първият от тях по хронологичен ред е Ейбрахам Линкълн. Той е убит през 1865 г. в ложата си в театъра "Форд" във Вашингтон от актьора Джон Уилкс Бут.

Вторият убит е 20-ият президент на САЩ Джеймс Гарфийлд. Той умира от раните си след атака на 2 юли 1881 година във Вашингтон.

На 6 септември 1901 година, на изложение в Бъфало, е ранен двадесет и петият президент на САЩ Уилям Маккинли. Той получава множество наранявания, след като е прострелян от анархист с револвер. Умира няколко дни след нападението.

На 22 ноември 1963 година в Далас е убит 35-ият президент на Съединените щати Джон Кенеди.

Опити за убийство са правени срещу президентите Андрю Джаксън, Теодор Рузвелт, Франклин Рузвелт, Джералд Форд и Роналд Рейгън.