Средиземноморска картофена салата (с печени зеленчуци)

за 4 порции, 45 мин

Кухня
10:00 - 10 Юли 2024
9419
Средиземноморска картофена салата (с печени зеленчуци)

Продукти

8 главички шалот или друг по-дребен лук

1 стрък пресен чесън

250 г тиквичка

2 червени чушки

600 г пресни картофи

2 клонки розмарин

8 с.л. зехтин

2-3 с.л. оцет

4 стръкчета босилек

 

Приготвяне

Обеленият шалот се разполовява по дължина. Пресният лук се нарязва напречно на 8 парчета.

Тиквичката се нарязва на парчета с дебелина 2 см. Почистените от семето чушки се нарязват на парчета 3 см.

Пресните картофки без да се белят се нарязват на дебели кръгчета. Розмаринът се наситнява.

Смесват се шалотът, чесънът, тиквичката, картофоте и розмаринът със сол, черен пипер и 5 с.л. зехтин. Слагат се в тава, намазана с 1 с.л. зехтин.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 30-35 мин.

Полива се с оцета и останалия зехтин. Оставя се да изстине. Поръсва се с листенцата босилек.