Средната заплата в София в края на годината достига 3000 лв.

Разликата между брутното средно възнаграждение в столицата и останалите области е близо 1000 лв.

Новини
20:50 - 14 Февруари 2024
4567
Средната заплата в София в края на годината достига 3000 лв.

Средната работна заплата в страната продължава да расте с двуцифрен темп въпреки спадащата инфлация. Така през последното тримесечие на миналата година брутната й стойност достига - 2173 лв.

Това е ръст от 13% на годишна база, или двойно над инфлацията през същия период от около 5,3%, показват данните на nационалната статистика.

В столицата размерът на

средната заплата през декември на практика достига психологическата граница от 3000 лв. и е 2999 лв.

В същото време единствената област в останалата част от страната, в която е измерено средно възнаграждение над 2000 лв. през декември, е Враца с отчетени 2052 лв. Причината е АЕЦ "Козлодуй".

През първото тримесечие на миналата година заплатите отчетоха почти рекорден ръст от над 17%, но след това темповете постепенно започнаха да се забавят. Все още обаче те остават едни от най-високите за последните десетина година, а и доста над средните увеличения в Европа. Това се случва на фона не само на успокояването на цените, а и на забавяне на икономическа активност - според експресните оценки на НСИ икономиката расте с 1.6% през последното тримесечие на 2023 г.

Двигател на покачването на разходите за труд за фирмите е недостигът на кадри в повечето сектори

на фона на исторически ниските нива на безработица. В последните месеци обаче част от високоплатените сектори като ИТ дават сигнал, че процесите по наемане на хора и на увеличение на заплатите ще се забавят значително през 2024 г. Прогнозите за тази година са за малко по-предпазливо увеличаване на персонала и на възнагражденията в частния сектор, пише “Капитал”.

Къде растат най-много

През октомври-ноември годишният ръст на средното възнаграждение изпреварва повече от два пъти темпа на инфлацията, който е 5,3% през същия период, което означава, че покупателната способност на работещите се подобрява. Все пак данните за средните стойности са силно изкривени от отделни високоплатени сектори, има и големи различия има между столицата и останалата част от страната, затова и ефектът не е еднакъв за всички.

Разликата между брутната средна заплата в София и останалите области е близо 1000 лв.

Най-високите възнаграждения и през последното тримесечие продължават да са в ИТ сектора (4852 лв. средна месечна заплата), енергетиката (3278 лв.) и финансовия сектор (3086 лв.). Няма промяна и при най-нископлатените - туризъм (1304 лв.) и селско стопанство (1460) лв. Това обаче са и два от най-сивите сектори на икономиката.