Средно по 15 ухапани от кърлежи във Варненско

Лекарите препоръчват именно специалист да извади паразита от тялото на човек или животно

Новини
10:00 - 19 Май 2024
4184
Средно по 15 ухапани от кърлежи във Варненско

И тази пролет в кабинета на д-р Николай Христов има доста пациенти, ухапани от кърлеж.

„Не съм водил точна статистика, но има пациенти с кърлежи, които идват за отстраняването им. Идват 1-2-3-ма на седмица”, обяснява пред НОВА д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

Той не вижда нищо притеснително в големия брой ухапани.

„Нормално е през този сезон да имаме повече такива случаи, предвид по-високите температури, многото дъждове и хората, тръгнали на разходки по паркове, градинки, гори и други такива”, обясни д-р Николай Христов.

Официалната статистика показва, че само за последните 3 дни във Варна случаите са 49. Тоест по средно 15 души на ден.

„Липсата на достъп на министерството до информационната система на Касата прави статистиката, която те съобщават за крайно съмнителна”, смята д-р Христов.

И все пак ако ни ухапе кърлеж, лекарите съветват: „Максимално бързо да бъде отстранен. Не повече от 12 часа да престои. Колкото по-малко стои кърлежа, толкова по-голяма е вероятността да не ни зарази, дори и да е преносител”, заяви д-р Христов.

И докато в този кабинет често идват пациенти, които търсят лекарска помощ, то има и такива които се опитват да извадят кърлежа в домашни условия.

„Това не е точно най-трудната медицинска манипулация. Добре е да е медицински компетентен човек -лекар, сестра, обучен немедицински персонал, просто е необходима една елементарна техника”, обясни д-р Христов.