Среща на страните от Г-7 започва днес в Бавария

Новини
08:48 - 26 Юни 2022
1249
Среща на страните от Г-7 започва днес в Бавария

Украинският президент Зеленски потвърди участието си във форума, но все още не е ясно дали ще пътува до Германия или ще се включи чрез видеоконферентна връзка.

На едно от най-красивите места в Германия, с внушителна гледка към планинския масив Ветерщайн, близо до границата с Австрия, лидерите на 7-те икономически сили в света се събират, за да търсят решения на глобалните кризи. Замъкът Елмау, превърнат в петзвезден хотел за втори път посреща лидерите на Г-7. Преди 7 години Ангела Меркел организира там срещата на върха, припомня БНТ.

Основните теми, които ще бъдат обсъдени на двудневния форум са войната в Украйна, климатичните промени, хранителната и енергийна криза.

Канцелрът Олаф Щолц предложи да бъде обсъден и нов "план Маршал за Украйна", за да започне планиране за възстановяване на страната.

Към 7- те лидери ще се присъединят и индийският премиер, както и представители на Аржентина, Индонезия, Сенегал и Южна Африка.

Повече от седмица животът в района на Елмау е замрял. Магазините и заведенията са затворени. А граничният контрол между Германия и Австрия беше подновен. 18 000 полицаи следят за реда.

Достъпът до Елмау на протестиращи е напълно блокиран. Но демонстрации ще има. На километри от замъка

антиглобалисти изградиха преди дни палатков лагер за 750 души. Властите се надяват, че ще предотвратят сериозни сблъсъци.