Стачка зрее в Благоевградския театър

45 от общо 48 служители настояват пред министъра на културата да запази сегашния управленски екип

Новини
16:46 - 25 Февруари 2020
1630
Стачка зрее в Благоевградския театър

Работещите в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград обявиха, че застават зад настоящия си директор Маргарита Мачева и изпратиха писмо до министъра на културата Боил Банов, Съюза на артистите в България, синдикатите и медиите, с искане да се намери решение, след като съдът възстанови на поста Александър Галперин.

Служителите обявиха и готовност за стачни действия.

На Общо събрание в Благоевградския театър беше обсъдена ситуацията с оглед съдебното решение по делото, заведено и спечелено от Александър Галперин за неправомерното му отстраняване като директор.

45 от общо 48 служители в театъра настояват пред министъра на културата да запази сегашния управленски екип, който за година и половина е върнал авторитета и стабилността на културната институция.

Три пъти са се увеличили приходите за миналата година, в сравнение с 2018-а, като е наложена строга финансова дисциплина по покриване на натрупаните задължения през последните десет години.

„Не оспорваме решението на съда, искаме да се запази сегашната стабилност на театъра, който за последните седем години е управлявани от седем директори“, пише още в писмото до Боил Банов. Работещите в театъра обявиха, че са в стачна готовност.