Стадионите на Евро 2024 (СНИМКИ)

Представяме ви съоръженията в Германия, на които ще се играят двубоите от надпреварата на Стария континент

Спорт
18:20 - 04 Юли 2023
21891
Стадионите на Евро 2024 (СНИМКИ)

Германия ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол през 2024 г. с 10 модерни стадиона, на които ще се играят двубоите. Съоръженията са от Бундеслигата и Втора Бундеслига, но сега ще ви запознаем с техните впечатляващи характеристики.

"Алианц Арена", Мюнхен

Клуб: Байерн Мюнхен

Капацитет: 75 000 души

Планирани мачове за Евро 2024: Шест, включително мач на откриването и полуфинал

"Алианц Арена" веднага привлича погледите със своите 2760 осветени и оцветени въздушни панели. Първоначално панелите можеха да светят само в синьо, бяло или червено, но през лятото на 2014 г. те бяха преоборудвани с LED технология и сега могат да светят във всички цветове, за да отбележат всеки голям повод, като например мача на откриването на турнира, един от полуфиналите и на финала на Шампионската лига за сезон 2024/25.

По време на преустройството над 300 000 светодиода бяха разположени на площ от 26 000 кв. м. Светлината е толкова поразителна, че може да се види дори на планински върхове на разстояние около 75 километра. Авангардните технологии продължават и вътре в стадиона. Блокове 112 и 113 на южната трибуна са оборудвани със сгъваеми седалки, които могат да се спускат в пода за международни мачове.

Освен това четириетажният паркинг в южната част на арената, пълен с около 9800 паркоместа, е най-големият паркинг в Европа в рамките на футболен стадион.

"Сигнал Идуна Парк", Дортмунд

Клуб: Борусия Дортмунд

Капацитет: 81 365 души

Планирани мачове за Евро 2024: Шест, включително полуфинал

Когато си помислите за стадион "Сигнал Идуна Парк", веднага се сещате за легендарната "Жълта стена". Тя е широка 100 метра и висока 40 метра. С наклон от 37 градуса - стръмен като за ски скок - южната трибуна е не само впечатляваща, но и най-голямата трибуна за правостоящи в Европа с капацитет от 24 454 места.

С повече от 80 000 зрители Дортмунд има най-високата средна посещаемост от всички футболни клубове в света.

Това, което преди това е било известно като "Вестфаленщадион", е открито на 2 април 1974 г. с благотворителен мач между Борусия Дортмунд и старите съперници Шалке.

Първият мач от Бундеслигата се провежда на 2 април 1976 г., но без участието на Дортмунд. На този ден Бохум, който се премества на "Вестфаленщадион" през април 1976 г., докато се строи новият "Рурщадион", приема Шалке.

Теренът е домакин на четири мача от Световното първенство по футбол през 1974 г. и на още шест от изданието през 2006 г., включително полуфиналната загуба на Германия от Италия.

"Олимпиащадион", Берлин

Клуб: Херта Берлин

Капацитет: 74 475 души

Планирани мачове за Евро 2024: Шест, включително финалът

Домът на Херта е едно от най-емблематичните места в Европа и има богата история от 1936 г., когато тук се провеждат Олимпийските игри. Световните рекорди на Юсейн Болт на 100 и 200 м на световното първенство през 2009 г. са може би най-запомнящите се събития около синята писта на стадиона - цветът, избран по искане на Херта, като част от внимателна реконструкция между 2000 и 2004 г.

Маршрутът между терена и съблекалнята включва и ескалатор, който помага на уморените крака да си починат на полувремето.

На терена кариерата на Зинедин Зидан приключва тук с удара му с глава по време на финала на Световното първенство по футбол през 2006 г., а на "зеления килим" са се изявявали множество отбори, които са празнували спечелването на Купата на Германия.

През 2015 г. Барселона вдигна петата си Шампионска лига за сметка на Ювентус в германската столица, а тук са свирили и U2, Rolling Stones, Depeche Mode, Ed Sheeran, Jay-Z и Beyonce.

Кои две нации ще излязат на терена на 14 юли 2024 г., за да премерят сили на финала?

"Райн Енерги щадион", Кьолн

Клуб: Кьолн

Капацитет: 50 000 души

Планирани двубои за Евро 2024: Пет

Бивш Sportpark Müngersdorf, стадионът е открит през 1923 г. по инициатива на бившия германски канцлер Конрад Аденауер. В един момент той е най-голямото германско спортно съоръжение до построяването на "Олимпиащадион" през 1936 г.

Стадионът е реконструиран през 70-те години на ХХ век - когато Кьолн играе мачовете си на Велодром - и отново навреме за Световното първенство по футбол през 2006 г.

Отличителните белези на "Райн Енерги щадион" са осветените кули в ъглите на трибуните, които - след добавянето на LED осветление през 2016 г. - могат да бъдат осветени в различни цветове.

По време на домакинските мачове на Кьолн те светят в червено и бяло. Но те могат да отвлекат вниманието от действието, което се случва вътре в стадиона, което само преди мач включва мажоретки, бурни песни и, разбира се, козел.

"Дойче Банк Парк", Франкфурт

Клуб: Айнтрахт Франкфурт

Капацитет: 51 500 души

Планирани мачове за Евро 2024: Пет

Днешната арена е четвъртият стадион, който се строи на същото място. Първоначалният Waldstadion е открит през май 1925 г. Между 2002 г. и 2005 г. теренът е реконструиран на пет строителни етапа. Пистата за бягане е премахната, а етажите на стадиона са преместени много по-близо до терена.

Преди реконструкцията зрителите са седели на разстояние до 125 метра от терена. Сега те се намират на максимум 60 метра. Забележително е също така, че освен Айнтрахт - Майнц, ФСВ Франкфурт, СВ Веен Висбаден и дори местният съперник Кикерс Офенбах, са изиграли поне един домакински мач на стадиона.

Подобно на много от тези стадиони, преди това той е използван за Световните първенства през 1974 г. и 2006 г., но също така и за Евро 1988, Купата на конфедерациите на ФИФА през 2005 г. и е бил място на финала на Световното първенство по футбол за жени през 2011 г. между Япония и САЩ.

"Фолкспаркщадион", Хамбург

Клуб: Хамбургер

Капацитет: 57 000

Планирани срещи за Евро 2024: Пет

Превръщането на стария "Фолкспаркщадион" от арена с писта за бягане в чисто и просто футболен стадион започва през 1998 г. Архитектът Манфред О. Щойервалд е натоварен с преустройството, докато продължават да се играят мачове.

Сред многото забележителни постижения е завъртането на терена на 90 градуса. При тази промяна феновете на Хамбург се преместват от западната на северната трибуна. След завършването му през лятото на 2000 г.

"Фолкспаркщадион" е един от най-модерните стадиони в Германия, тъй като едва в навечерието на Световното първенство по футбол през 2006 г. повечето клубове обновяват терените си или изграждат изцяло нови арени.

Най-големият стадион в Хамбург е бил домакин и на мачовете от предишните две световни първенства в Германия, на Евро 1988, както и на финала на Лига Европа през 2010 г., когато Атлетико Мадрид побеждава Фулъм.

"Фелтинс Арена", Гелзенкирхен

Клуб: Шалке

Капацитет: 62 271 души

Планирани мачове за Евро 2024: Четири

Наред с други интересни аспекти на впечатляващия терен, феновете на Шалке могат да се гордеят с най-големия видеокуб в Европа на "Велтинс Арена". С площ на екрана от над 305 кв. м кубът - инсталиран през лятото на 2016 г. - е повече от два пъти по-голям от своя предшественик.

Стадионът на Шалке - след като се премести от стария "Паркщадион", също може да се похвали с отличителен щрих, като тунелът за играчите играе ролята на почит към традициите на отбора като миньорски клуб. Преди да излязат на терена, звездите от Бундеслигата и отвъд нея, преминават през тунел от изкуствени въглища, както се случи на финала на Шампионската лига през 2004 г. между Порто и Монако, както и на Световното първенство по футбол през 2006 г.

"Ред Бул Арена", Лайпциг

Клуб: РБ Лайпциг

Капацитет: 47 069

Планирани мачове за Евро 2024: Четири

През 1998 г. старият централен стадион на Лайпциг е разрушен и на същото място е построен новият - всъщност, в очертанията на предишния огромен стадион, с все още видими тераси - в навечерието на Световното първенство по футбол през 2006 г.

На него се провеждат пет мача за този турнир, включително мачът на Франция срещу Южна Корея в групите, след който Зидан рита една от вратите на съблекалнята. Тя все още е изложена на показ, с вдлъбнатината и всичко останало.

От 2010 г. стадионът носи името "Ред Бул Арена", тъй като новосформираният РБ Лайпциг го прави свой дом. През сезон 2016/17 - първата година на Лайпциг в Бундеслигата - "Ред Бул Арена" е истинска крепост, като феновете на домакините стават свидетели само на две загуби. През последните години, благодарение на различни строителни проекти, капацитетът на стадиона нараства.

"Мерцедес-Бенц Арена", Щутгарт

Клуб: Щутгарт

Капацитет: 60 449 души

Планирани мачове за Евро 2024: Пет

Съвременният стадион на Щутгарт на практика няма нищо общо с оригиналния терен, построен през 1933 г. "Мерцедес-Бенц Арена" вече е престрояван общо седем пъти. Щутгарт е един от градовете-домакини на Световното първенство по футбол през 2006 г. и освен мача за третото място между Германия и Португалия, по време на турнира там се играят още пет мача.

Оттогава стадионът е подложен на още една промяна, като между 2009 и 2011 г. пистата за бягане е премахната, за да се придаде на терена чисто футболен характер. За тази цел теренът е понижен с 1,3 м.

В момента се извършват още дейности по подготовката за Европейското, включително цялостно преустройство на главната трибуна, включително нови съблекални, нов медиен център и кухни. Ще има и нови места за инвалидни колички и още повече пространство в прочутата зала "Канщатер Курве".

"Меркур Шпил-Арена", Дюселдорф

Клуб: Фортуна Дюселдорф

Капацитет: 54 600 души

Планирани игри за Евро 2024: Пет

"Меркур Шпил-Арена" е друг стадион, построен първоначално с оглед на Световното първенство по футбол през 2006 г., но Дюселдорф в крайна сметка не успява да бъде избран за домакин на мачовете.

Модерната арена има затварящ се покрив и отоплителна система, която позволява температури на закрито от около 15 градуса - дори когато навън е под нулата. На първия футболен мач на новия стадион Фортуна поставя рекорд по посещаемост в регионалната лига - 38 123 зрители гледат победата с 2:0 над Унион Берлин.

От сезон 2005/06 г. Фортуна играе по-голямата част от домакинските си мачове на арената. Стадионът остава многофункционален, като е бил домакин на конкурса за песен на Евровизия през 2011 г., на множество концерти и дори на автомобилни състезания.