Станилия Стаменова хвърли ръкавицата на Федерацията, чака отговор на 9 въпроса

На обяд ръководителите на кану-каяка в България ще дадат спешна пресконференция

Топ
11:14 - 15 Януари 2021
1804
Станилия Стаменова хвърли ръкавицата на Федерацията, чака отговор на 9 въпроса

Състезателката ни по кану-каяк - Станилия Стаменова, която е световна и европейска шампионка, отправи остри критики към родната федерация и изкара на яве доста факти. Те не се харесаха на Министерство на спорта, разбира се, като побързаха да дадат ответен отговор.

Днес, в 12:00, ръководителите на Българската федерация по кану-каяк също ще дадат своя отговор и ще изтъкнат факти на специална пресконференция.

Стаменова хвърли ръкавицита към управниците и зададе 9 въпроса, които да бъдат използвани от медиите и да получи отговор на тях, разбира се.

Ето и питанията на Станилия:

1. Защо федерация кану-каяк подписва договор с треньора Нина Мекерешка през 2020г., след което прави невъзможна подготовката с нея. (Или тренираш с нея, но на твоя издръжка, или идваш там, където ти кажем, и тренираш сама).

2. Колко професионална е подготовката на атлет сам? Предложението треньорът на каяк мъже да води подготовката ми дори стои изключително несериозно!

4. Защо когато г-н Бухалов ми беше треньор, можех да се подготвям в Пловдив, а когато той стана председател на федерацията, това вече е невъзможно и единствено подготовката ми може да се финансира в рамките на централизирана подготовка, на която никой треньор в България не иска да стои, та дори и той самият, когато беше треньор?!

5. Какъв е стимулът на един атлет, подготвящ се да побеждава света, когато на централизирана подготовка е поставен на същите условия, при които и юноша, покрил норматив на селекция за национален отбор.

6. За каква централизирана подготовка говорим и какъв отбор, като аз съм ЕДИНСТВЕНАТА КАНУИСТКА в България на международно ниво? Аз нямам отбор, нямам конкурентна среда и федерацията не ми предоставя условия за развитие на резултат чрез спаринг партьор?

7. В програмата на БФКК на централизирана подготовка не фигурира физиотерапевтично възстановяване, което е от огромно значение за нормалното протичане на подготовка. Защо?

8. Защо успешните имена от последните 10 години не желаят да се подготвят на централизирана подготовка, а именно Мирослав Кирчев, Димитър Петров, Ангел Кодинов, Кристиян Душев, Денис Димитров?

9. С какво мотивират хора като мен, дали 20 години от живота си в идеалистични цели, подбудени от патриотизъм? Като ги уволняват и унижават ли? При положение, че са заслужили обгрижване на най-високо ниво подготовка!

10. Защо 30-годишен атлет в България не може да се възползва от средствата, предоставени му от държавата и да се готви по най-добрия начин, вместо да се бори веднъж с федерация и след, което да се бори със Света?