Станимира Петрова: Бях на косъм, това беше мечтата на живота ми

Няма да се примиря, заяви боксьорката ни

Спорт
15:39 - 05 Август 2024
726
Станимира Петрова: Бях на косъм, това беше мечтата на живота ми

Станимира Петрова се завърна в България след третото й участие на Олимпийски игри. Боксьорката премери сили с най-добрите в категория до 54 килограма в Париж, но отпадна на крачка от медалите.

“Бях на косъм. Равностоен мач. Сега смятам да си почивам. Това бе мечтата на живота ми. Явно трябва да се примиря, но напротив няма да се примиря” , заяви двукратната европейска шампионка.

Тя допълни, че се чувства психически изморена и ще вземе решение за кариерата си след дълга почивка.

Петрова коментира и участието на боксьорките Имане Хелиф (Алжир) и Лин Ю Тин (Тайван). Двете са състезателки, които не са успявали да преминат успешно тестове за полова принадлежност в миналото, но са допуснати да се боксират в Париж. Тин отстрани националката ни в по-високата категория до 57 килограма Станислава Каменова.

“Моето мнение е, че ако те (Хелиф и Тин) не са равностойни спрямо останалите, не трябва да участват. Определено изглеждат по-различни, но трябва да се направят нови тестове и да се изкарат доказателства. Нека се види, ако наистина имат различни хромозоми и повече тестостерон, и ако това ги прави неравностойни, то те не трябва да участват. Оказа се, че е много по-сложно. Аз знам това, което пишат и в медиите. Играла съм в категория до 51 килограма срещу Тин. Бях изумена, че са изкарали по-висока от мен в тази категория”, заяви Петрова.