Станишев: България да спре да е жертва и консуматор на европейски политики

Европа губи състезанието с гигантите САЩ и Китай, заяви бившият лидер на ПЕС

Новини
17:10 - 22 Октомври 2024
1852
Станишев: България да спре да е жертва и консуматор на европейски политики

Европа губи състезанието с другите два икономически гиганти - САЩ и Китай. Това заяви бившият премиер и ексшеф на ПЕС Сергей Станишев на форум, посветен на доклада „Драги” за новата икономическа политика на Европейския съюз  и перспективите за България.

Светът се променя драматично и ускорено, докато Европа залага на традиционните сектори, отчете някогашният лидер на левицата.

За да оцелее ЕС и нашият социален модел, Европа трябва да се промени радикално, бе категоричен Станишев.

По думите му институциите работят по важната тема за новите европейски политики.

Станишев отчете, че Европа залага повече на автомобилостроенето и търговията, но дори там изостава. В Европа скоростта на приемането на един закон е средно 2 години, а по-тежките въпроси продължава с много години, посочи той.

Станишев видя две важни послания в доклада „Драги”. Едното - необходимост от нова индустриална политика и нови източници на растеж, като се намери баланс между конкурентоспособността и климатичните цели на ЕС. Втората голяма новина в доклада е необходимостта от инвестиции от страна на ЕС - допълнителни 800 млрд. евро годишно. Това обаче не може да се случи със средства от публични източници, а като се активизират частният капитал и спестяванията на европейците, каза Станишев.

Той подчерта, че в доклада на Драги се казва, че са нужни нови източници на растеж, за да се поддържа баланс между конкурентноспособността и климатичните промени. 

ЕК вече даде насоки за следващия си бюджет – че той няма да е като предишния, няма да включва разпръснати 100 програми, а ще е концентриран и насочен към високите технологии.

Според бившия шеф на ПЕС, докладът „Драги” има тежест заради това, че отразява нарастващия политически и обществен натиск да се направи нещо за икономиката. Много от идеите на този труд, макар и не всички, ще бъдат реализирани, ще станат реалност и, ако се погледне структурата на бъдещата Европейска комисия (ЕК), идеите вече са там, посочи Станишев.

Той добави, че за България докладът на "Драги" е западно ориентиран и отразява реалностите и интересите в Западна Европа. Дълбоки промени ще има и политическата воля за тях в Европа нараства. За да не ни заварят обичайно неподготвени, България трябва да изпълни три условия - да излезем от удобната позиция на консуматори на европейски политики, на изпълнители на чужди решения или на жертви по отношение на Зелената сделка.

Станишев настоя да се формира национална позиция с демократична легитимност за доклада „Драги” и да се стартира сериозен диалог и дискусия по темата.

Нека спрем да се концентрираме върху вътрешните си драми, защото България е неразривно свързана с успехите и неуспехите на ЕС, призова Станишев.

България трябва да излезе от удобната си позиция на консуматор на европейски политики, изпълнител на чужди решения и дори на жертва, пасивността и енергията ще ни отредят бъдеще на бедни и изоставени, бе категоричен екслидерът на ПЕС.