Станишев: БСП е в крайно унизително положение, под въпрос е дали ще оцелее

Позицията на Нидерландия и Австрия е Апартейд към България, заяви бившият лидер на ПЕС

Новини
18:49 - 11 Декември 2022 (обновена)
3422
Станишев: БСП е в крайно унизително положение, под въпрос е дали ще оцелее

БСП е в международна изолация, в последните години партията върви към разделение и отблъскване, а не към отваряне и привличане. Този извод направи пред Би Ти Ви бившият лидер на ПЕС Сергей Станишев.

Ще се ангажирам повече с процесите в партията, но не мога да кажа точно по какъв начин, животът ще подскаже, заяви някогашният лидер на родната левица.

И отсече: "БСП е изпаднала в толкова унизително положение, че не е ясно дали изобщо ще оцелее като сериозен политически субект."

Станишев все пак уточни, че ако в соцредиците се осъзнаят, че партията върви към небитието, тогава има смисъл да се направи нещо за БСП.

Има много хора, с които мислим в една посока, но засега всеки си действа на своя глава, заключи евродепутатът.

Станишев заяви, че не одобрява изключването на Явор Божанков заради изказано мнение за Русия в НС. „Имало е хора в и преди гласували различно в комунистическата партия и не са били изключвани. Това е част от т. нар. демокрация в ляво, въпреки че аз не се учудвам на разлика между господин Божанков и БСП. Той като идеология, като разбиране, като, ако щете, личен път, е бил близо до Реформаторския блок, няма нищо общо със социалистическата идея. Виждал съм снимки в интернет, преди да бъде промотиран от Корнелия Нинова“, каза той.

За удара в гръб от Нидерландия и Австрия за Шенген, Станишев каза, че двете държави действат абсолютно антиевропейски по отношение на позицията си към България за членството ѝ.

„Ние слушаме вече много години повторението на една фраза - Европейският съюз е съюз на правила. Правилата за членство в Шенген са ясни, категорични и конкретни. Повече от 10 години България изпълнява критериите за членство. Това, което правят две правителства, е дискриминация на България и поставят страната в изолация в ЕС“, добави той.

Станишев коментира и аргументите. „Корупцията е наш проблем и си има европейски механизми за неговото наблюдаване и решаване. След като имаше механизма за сътрудничество и проверка, той отпадна за България, запази се за Румъния. Има и общоевропейски механизъм. Тези проблеми трябва да се решават чрез другите механизми“, обясни той.

„Според мен трябва много ясно да заявим на тези страни, че разбираме какво правят и това е апартейд към България. Това ще има отражение върху двустранните отношения“, коментира той. Според него в много страни биха реагирали с обществена кампания.

„Тук е въпрос на гражданското общество, а не на политиците. Но политиците трябва да си свършим работата в двустранните отношения без истерия. Трябва да се даде ясно да разберат, че когато имаме враждебно отношение към България без сериозно аргументи, ще има реципрочна реакция“, каза Станишев.