Станишев : ПЕС предлага фонд с 5 млрд. евро като социален буфер

Кандидат-евродепутатът уверява хората в Стара Загора, че няма да понесат цената на промените в енергетиката

Политика
10:10 - 11 Май 2019
1913
Станишев: ПЕС предлага фонд с 5 млрд. евро като социален буфер

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев посвети своя среща с обществеността в Стара Загора на енергетиката, тъй като хората в региона се вълнуват от темата, свързана с работните им места.

„Знам, че бъдещето на българската енергетика вълнува хиляди семейства в региона заради така необходимите работни места. Ще направим всичко възможно за отлагане на влизането в сила на тежките изисквания към ТЕЦ-овете, но това може да бъде постигнато само, ако държавата  предложи мерки за постигането на съответните екологични стандарти чрез средства от еврофондовете или чрез ресурс на Българската банка за развитие. Ако представим ясен план като държава с конкретни ангажименти, тогава имаме всички основания да поискаме равноправно третиране от страна на ЕС и отмяна на сроковете.“, заяви Станишев пред слушателите си.

Бившият БСП-лидер изтъкна, че само социалистите предвиждат специален фонд за справедлив преход, първоначално с 5 млрд. евро, който да послужи като социален буфер при преминаването към нисковъглеродна икономика. Цената на модернизацията не бива да е за сметка на  работниците и данъкоплатците, увери той. 

Кандидатът за евродепутат не пропусна да отвърне на опонентите си, които твърдят, че левите ще се представят зле на вота за Брюксел. „Нека само да припомня, че след изборите в Дания през юни, левите премиери може да се окажат най-многобройни в Европейския съвет – 9 на брой. Социалистите убедително спечелиха в Испания и Финландия, очакваме това да се случи и в Дания. Имаме всички шансове да потърсим възможности за сформиране на прогресивен алианс в новия ЕП, който да излъчи нашия кандидат Франс Тимерманс за председател на новата ЕК.“, върна топката президентът на ПЕС.

Станишев изтъкна, че от ПЕС са предложили Нов социален договор на европейските граждани, със силни социални послания и предложения за европейски минимални заплати и пенсии.

„Свидетели сме, че покрай красивата идея за Европа на нациите в момента се прокрадват неофашистки тези. Всички трябва да помним, че без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа.“, заяви Станишев.