Станишев: Поведението на правителството на Кирил Петков беше авантюристично

Според бившия премиер много от кризите са се задълбочили от управлението на коалицията ПП, БСП, ИТН и ДБ

Новини
14:05 - 07 Юли 2022
2354
Станишев: Поведението на правителството на Кирил Петков беше авантюристично

Съмнявам се дали ще е възможно кабинет „Василев“ със 121 или 125 подкрепящи го депутати да може да преведе България през толкова тежки изпитания. 

Това заяви пред БНР лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, евродепутат, бивш премиер на България и бивш лидер на БСП.

Според него много от кризите са се задълбочили от управлението на коалицията ПП, БСП, ИТН и ДБ.

„Поведението на правителството на Кирил Петков беше много авантюристично досега. Още на 19 март министърът на финансите обяви, че ние няма да водим преговори с „Газпром“ за подновяване на договора, който изтича тази година. С което предопредели и първите две страни, на които им спряха доставките, бяха точно Полша и България, точно страните които обявиха, че няма да имат отношения с „Газпром“ повече. Хубаво е да има диверсификация, но ако не си осигурил алтернатива на доставките, това е безотговорно", коментира още Станишев. 

По думите на бившия лидер на БСП е много важно не как социалистите са влезли във властта, а как ще излязат от нея:

„Виждаме, че редица важни за избирателите на БСП теми не бяха защитени. ...

Неубедително звучи, че не изнасяме оръжие за Украйна. Обществото е наясно, че изнасяме за други страни, откъдето то се препраща. Второ - темата с газовите доставки“.

Станишев подчерта, че един от „големите грехове на ПП е, че са превърнали „латентното разделение на русофили и русофоби в много остро“.

„На първо място трябва да сме българофили и да действаме на първо място в интерес на българската държава, а не в нечии чужди интереси - независимо дали са руски, или американски“, заяви бившият премиер на България и уточни, че изгонването на 70 руски дипломатически служители ще има последици:

„Много вероятно е да бъде закрито посолството на Руската федерация в България и да има други действия, които да имат икономически последици. Едното е газът, но и много други са възможни“.