Станишев разкри какво се случи на "Позитано" в събота

Трима от четиримата кандидати за лидер на БСП се съмняват в партийната ЦИК, обяви президентът на ПЕС

Новини
19:30 - 16 Юни 2020
2537
Станишев разкри какво се случи на "Позитано" в събота

Неуспешен опит едно решение "на подпис" за насрочване на прекия избор и конгреса да бъде гласувано без каквато и да е дискусия е направила лидерката на БСП Корнелия Нинова на пленума миналата събота. Това разкри от първа ръка президентът на ПЕС и бивш председател на левицата Сергей Станишев. 

"Беше прочетен един доклад - анализ на мерките в последните 3 месеца и потенциалните мерки, които биха могли да се предприемат за преодоляване на кризата, причинена от коронавируса, но без никаква конкретика", добави той пред БНТ.

"Някой виждал ли е този план на Нинова?, попита Станишев. "Аз не съм срещу нея, аз искам да видя план", категоричен бе той. И обяви, че просто не желае БСП да изглежда смешна в очите и на опонентите, и на избирателите си. 

Станишев напомни още, че излизането от изолацията, предизвикана от коронавируса, не е толкова лесно. "Хората искат да се пазят. Как ще убедиш хората да излязат на улицата, да дадат личните си данни, да се срещат с наши представители, за да подкрепят една неясна подписка", добави още той. 

Лидерът на ПЕС изрази учудване от решението на тясното партийно ръководство да избяга от заседанието на пленума, преди да се гласува бюджетът на Националния съвет. "По същество трима от четиримата заявени кандидати за прекия вот в БСП изразиха съмнения в действията на ЦИК на партията", разкри още Станишев. "Това е притеснително", констатира той.

Иначе по повод предстоящия сблъсък между Нинова и Кирил Добрев на прекия избор в партията, бившият лидер на БСП каза, че следва собствената си линия, но и не намира нищо укоримо в такъв сблъсък. "И Румен Овчаров беше в моето Изпълнително бюро, когато поиска да бъда сменен", напомни Станишев. Като настоя, че най-тежките битки, водени между БСП и ГЕРБ, са били негово дело, той напомни, че именно това е важната задача пред Столетницата сега - да се докаже като опозиция, а не да се държи слабо. "Не може да си слаба опозиция, когато имаш близо 80 народни представители, а твърдиш, че затова не ти минават вотовете за недоверие", критикува още Станишев. 

Лидерът на ПЕС намира за крута грешка БСП да излезе от парламента миналата година в разгара на "Апартаментгейт" и от това партията нищо не е спечелила, а е загубила възможността да представи алтернативни решения и да критикува ГЕРБ. 

"Реалността е, че сега се противопоставят органите на партията на членската маса на БСП, а това само я разединява. Този, който предложи начин партията да се обедини за общата кауза "спечелване на изборите", е този, който трябва да победи на избора", коментира той. 

По повод кръглата маса, инициирана от него на пленума за обсъждане на антикризисните мерки, той каза, че България се нуждае от нея заради слабата държавна помощ за икономиката. "Необходима е национална дискусия с всички - и с партиите, и с институциите, и с браншовите организации", уточни Станишев.