Старата песен с нов отбор: България падна 0:1 от Беларус

Подстрелов ни отстреля с победен гол в 15-ата минута

У нас
18:52 - 26 Февруари 2020
2991
Старата песен с нов отбор: България падна 0:1 от Беларус

България загуби безславно 0:1 от Беларус в извънредния приятелски мач, който минава за загрявка преди възловите баражи за Евро 2020 след месец. Пред стотина клети зрители на националния стадион „Васил Левски" нападателят на гостите Подстрелов ни отстреля с победен гол в 15-ата минута.

Двубоят се явяваше проверка най-вече за футболистите от българското първенство, които трябва да заслужат повиквателна за решителния сблъсък на 26 март с Унгария от баражите за Евро 2020. От състава липсваха почти всички легионери, с изключение на Георги Миланов и Стефан Велков.

На вратата на българската врата застана Георги Георгиев. В защита пред него бяха капитана Петър Занев и Стефан Велков, а на бековете действаха Иван Турицов и Иван Горанов. Двойка опорни халфове в средата на терена бяха Георги Миланов и Кристиян Малинов. По крилата нападаха Спас Делев и Сашо Тонев. Атаката водеше Исмаил Иса, с Димитър Илиев зад гърба. С новия отбор обаче нашите запяха старата песен и отново не успяха да запишат положителен резултат.

СНИМКИ: LAP.BG

Необичайната команда на селекционера Георги Дерменджиев направи добри неща, най-вече в атака с Делев, Илиев и Иса, но и в доста време остави инициативата на съперника, а при първата опасност пред своята врата допусна гол. През второто полувреме пък по-добрите положения бяха за Беларус и едва отървахме кожата от по-голяма загуба.

Нашите започнаха добре в началото и имаха няколко добри възможности за гол. В 9-ата минута Спас Делев се измъкна от защитата на гостите, но бе връхлетян от противниковия вратар. Топката попадна в атакуващия отзад Иса, който обаче също не успя да преодолее Хаткевич. Малко след това хубава атака завърши с подаване отляво към Димитър Илиев, който от границата на наказателното поле стреля мощно, но прати топката над вратата.

В 15-ата минута Беларус поведе в резултата с първата си сносна атака. Нашата защита увисна нелепо при двойно подаване между Лисакович и Корзун, Турицов не успя да се намеси добре и топката попадна вляво на крака на Подстрелов, който от десетина метра по диагонала простреля Георги Георгиев в долния му десен ъгъл. Този гол рязко сломи ентусиазма на българския отбор и набезите към вратата на съперника секнаха за доста дълъг период от време.

В 40-ата минута Беларус бе на косъм от втори гол. Далечен удар на Яблонски рикошира в наш защитник и топката мина опасно покрай лявата на греда на Георгиев, който не успя да реагира. Докрая на полувремето нашите натиснаха и отново стана напечено за съперника. Първо Исмаил Иса се озова с топката на няколко метра пред вратата, но отново вратарят Хаткиевич излезе и парира удара. Малко след това Спас Делев проби отляво и с мощен диагонален удар тресна напречната греда. Така двата отбора

След почивката нашите отново поеха инициативата и владееха контрола върху мача, но липсваше головия удар. Вратарят на Беларус отрази два далечни удара на влезлия като резерва Неделев и Миланов. В 64-ата минута Занев центрира остро в наказателното поле, където Иса засече топката, но вратарят Хаткиевич отново внимаваше и я улови. Малко по-късно и Георги Миланов се изреди с мощен далеч шут, който отново не намери целта.

В 74-ата голмайсторът Подстрелов можеше да приключи мача с второ попадение. Нападателят бе изпуснат от българската защита и от десетина метра шутира фронтално срещу Георгиев, но топката профуча над вратата. Докрая треньорите направиха доста смени, но играта стана още по-скучна, а резултатът така и не се промени – 0:1.

България - Беларус 0:1
0:1 Подстрелов 14

България: 1. Г. Георгиев, 2. Турицов, 5. Велков (21. Антов 76), 3. Занев, 4. Горанов, 16. Малинов, 17. Миланов (22. Цветков 76), 20. Тонев (15. Минчев 83), 9. Делев (В. Попов 89), 14. Илиев (8. Неделев 46), 19. Иса (7. Ковачев 68)

Беларус: 1. Хаткиевич, 3. Позняк, 4. Швецов, 5. Яблонски, 8. Корзун, 17. Лисакович, 18. Степанов, 19. Подстрелов, 20. Карпович, 21. Юзепчук

Стадион: „Васил Левски”, София
Съдия: Тръстин Кан (Малта)