Стартира реставрацията на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас

Новини
13:51 - 17 Април 2021
2792
Стартира реставрацията на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас

В Бургас започна реставрация на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас с изготвяне на подробен анализ за техническото му състояние и получените през годините увреждания по фасадата и архитектурните елементи. Сградата е паметник на културата и една от емблемите на града. Идеята на общината е да възвърне първоначалния й автентичен вид отвън след като преди години я укрепи отвътре заради пропукване.

Храмът се реставрира по проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по ОП "Региони в растеж", Фонда за устойчиви градове и от местния бюджет.

Кметът Димитър Николов обсъжда със специалисти и свещеници възстановителните дейности по фасадата на емблематичната сграда.

Вече са документирани характерните фрагменти по външните стени, прозорци, ниши, корнизи, пиластри и др., за да бъдат възстановени в първоначалния им вид като всички дейности по реставрацията са съгласувани и одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство. За облицовката на фасадата ще се използва айтоски андезит като възстановителните дейности по външните стени ще се извършват по специална технология. Белите рамки на прозорците пък ще бъдат почистени и обработени със специални препарати, които ще ги предпазват от влага и други неблагоприятни въздействия. Тези декоративни елементи са изработени от шуменски варовик и при първоначалния оглед е установено, че са в сравнително добро състояние. С препарат ще бъде обратобета и мраморната рамка на главния вход от западната страна на катедралния храм.

Проектът за реставрация предвижда и ново художествено осветление на храма по цялата му височина. Акцентите ще са на централния вход, големия купол и кулите. За да не се дупчи облицовката на църквата лампите ще са разположени в околното пространство. Плановете нd общината са да закупи и системи за видеонаблюдение и озвучаване.