Стартира смяна на дипломати от кабинета на Гълъб Донев

Надя Кръстева ще е новият консул на България в испанския град Валенсия

Новини
10:43 - 14 Август 2022
5427
Стартира смяна на дипломати от кабинета на Гълъб Донев

Служебното правителство на Гълъб Донев започва и подмяната на дипломати в мисиите на България зад граница. Смените са започнали с трима консули, одобрени в четвъртък на закрито заседание на кабинета, разкрива "24 часа".

Дипломатката Надя Кръстева ще е новият консул на България в испанския град Валенсия, гласи едно от решенията на служебното правителство. Постът бе вакантет още от миналото лято, след като тогава бе върнат в България предишният консул Пламен Георгиев - бивш шеф на КПКОНПИ, който напусна комисията заради скандал със собствеността на тераса към апартамента му.

Сравнително младият дипломат Неделчо Михайлов заминава пък консул на България във Франкфурт, където също постът бе вакантен от известно време.

Служебният кабинет е одобрил и смяна на консула на България в Милано, Италия. Оттам се изтегля досегашният ни представител Таня Димитрова и заминава Ана Паскалева, която вече има мандат в посолството ни в Рим.

Това са първите дипломатически назначения от серията, блокирана при правителството на Кирил Петков. В последните седем месеца бяха спрени всички ротации на посланици и консули заради неразбирателството между бившия премиер и външната му министърка Теодора Генчовска. Тя дори бе съгласувала списък с имена с президента Румен Радев, но премиерът отказваше да ги обсъдят на заседание на Министерския съвет, за да се задвижи официално процедурата.

По същата причина - неразбирателството между Петков и Генчовска, бяха блокирани и назначенията на консули. Те не се съгласуват с президента, но трябва да бъдат одобрени от правителството.

Още с първите си изяви служебният външен министър Николай Милков обяви, че се бавят осем посланически назначения и даде знак, че възнамерява да придвижи предложенията на Генчовска.