Статистиката е безмилостна: Шведите не пипнаха топката

Тоталното владеене не помогна на Испания, Луис Енрике мрънка за терена

Спорт
18:20 - 15 Юни 2021
2623
Статистиката е безмилостна: Шведите не пипнаха топката

Швеция стигна до нулево равенство срещу Испания в първия си мач на Евро 2020, макар че през целия мач трябваше да се защитава. Скандинавците тотално отстъпиха притежанието на топката, а статистическите данни свидетелстват за истински куриоз: оказа се, че през първото полувреме вратарят на Испания Унай Симон е направил 11 подавания, което е повече от всеки един футболист на Швеция. 

Тре кронур си размениха общо 58 паса до почивката, а това е по-малко от успешните подавания поотделно на трима испанци - Аймерик Лапорт (62), Пау Торес (61) и Жорди Алба (60). За целия мач халфът на Испания Педри направи 89 паса и нито един от тях не беше грешен. Общо испанците имаха притежанието на топката в 85,1% от игровото време - рекорд на еврофинали. 

Алваро Мората отправи три удара и всички те бяха неточни. Нападателят на Ювентус има само един гол в последните си 384 минути с националния отбор.

Шведите се представиха забележително в защита и станаха първият отбор от Норвегия през 2000 година, който не допуска гол срещу Испания в откриващия мач на Ла Роха на европейско първенство. Ветеранът Себастиан Ларсон пресече шест паса - повече от който и да е друг футболист от старта на първенството. Маркус Даниелсон пък направи 10 изчиствания, което също е най-добро постижение по този показател от началото на Евро 2000.

Селекционерът на Испания Луис Енрике нямаше как да е щастлив след нулевото равенство срещу Швеция в Севиля. Ла Роха създаде немалко положения, но не съумя да реализира нито едно от тях и взе само точка в първия си мач на Евро 2020. 

“Съперникът ни подходи дефанзивно и разчиташе на дълги подавания. Шведите дори можеха да победят. В крайна сметка, мачът завърши наравно. Съжалявам за феновете. Искахме да спечелим и да им посветим победата”, заяви Луис Енрике. 

“Вложихме много старание и създадохме доста положения, но теренът не беше в оптимално състояние. Самите футболисти се оплакаха от него. Мората е чудесен играч, който върши много работа и в двете фази. Освиркванията няма да му пволияят. Искам скоро да видя как от трибуните му ръкопляскат”, добави испанският наставник. 

Фуриите направиха общо 953 подавания при точност от 89%. Въпреки териториалното си надмощие, тимът на Луис Енрике отправи само пет удара в очертанията на вратата, а след почивката първият такъв дойде в 89-ата минута, когато Жерард Морено не успя да преодолее Робин Олсен.