Статия на Навални: Путин - зъл и побъркан човек с ядрени оръжия

Новини
21:53 - 24 Май 2022
7747
Статия на Навални: Путин - зъл и побъркан човек с ядрени оръжия

Авторитетното списание "Time" публикува списък на 100-те най-влиятелни личности на 2022 г. По традиция рейтингът е разделен на няколко категории: "Артисти", "Новатори", "Титани", "Икони", "Пионери" и "Лидери". Сред "лидерите" фигурират президентите на САЩ и Китай Джо Байдъни Си Дзипин, както и президентите на Русия и Украйна Владимир Путини Володимир Зеленски. Статията за Путин в актуалния брой на "Time" е написана от руския опозиционен лидер Алексей Навални, който сега изтърпява 9-годишна присъда в наказателна колония при максимално строг режим.

Ето публикувания текст на АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ:

Може би истинската мисия на Владимир Путин е в това да преподава уроци. На всички – от световните лидери и експерти до обикновените хора. През 2022 г. той беше особено добър в това. Той отново ни напомни, че пътят, започнат с "леко фалшифицирани избори" винаги завършва с диктатура. За това, че диктатурата винаги води към война.

О, как не бива да забравяме това, нали?

Световните лидери години наред лицемерно говориха за "прагматични позиции" и ползи в международната търговия. Правейки това, те получваха изгода от руския нефт и газ, докато хватката на Путин върху властта укрепваше. Цената на войната: военната и икономическата помощ за Украйна, бежанци, санкции – всичко това ще струва стотици пъти по-скъпо, отколкото доходите от апетитните претролни и газови контракти, на чието подписване беше така приятно да се пие шампанско.

Путин ни напомни за "теста с патицата". Помните ли го? Ако изглежда като патица, плува като патица и кряка като патица – значи вероятно е патица.

Същата тази логика трябва да бъде приложена и в този случай: ако някой унищожава независимите медии, организира политически убийства и живее с имперски илюзии, значи, той е безумец, способен да устрои кървава касапница в центъра на Европа през 21 век. И няма нужда се прегръщате с него на международни форуми.

Точно сега Путин води урок на тема: как да занулиш икономическия ръст на своята страна, постигнат за 20 години.

Но отговорът на главния въпрос, кото той поставя - как да бъде спрян зъл побъркан човек с армия, ядрени оръжия и членство в Съвета за сигурност на ООН – предстои да бъде даден. И ние сме тези, които трябва да намерим отговора!