Става ли се шампион по шахмат със секс играчка в задника?

Мегаскандал в шахмата се разгаря с пълна сила, световната федерация провежда разследване

Новини
14:00 - 20 Септември 2022
12216
Става ли се шампион по шахмат със секс играчка в задника?

Мегаскандалът в шахмата се разгаря с пълна сила и вероятно далеч не сме видяли последните действия в него.

Магнус Карлсен се оттегли демонстративно след първия си ход от партията срещу Ханс Нийман на онлайн турнира Julius Baer Generation Cup (Купа на поколенията). Състезанието върви с видеовръзка в платформата Chess24 на живо и се гледа в целия свят от стотици хиляди.

Нийман направи първия ход с белите, световният №1 мести с черните, след което изключи видеото и изчезна. По регламента на турнира, за да се откажеш от партия, трябва да си изиграл поне един ход. Магнус спази регламента формално, но е ясно какво демонстрира.

Предисторията е, че миналата седмица Карлсен се оттегли в третия кръг на един от най-големите турнири в шаха - в Сейнт Луис, след като загуби от същия 19-годишен американец.

Макар да не го е казал официално, причината е ясна - той обвинява в измама Нийман,

а това негово съмнение се подкрепя и от хора като Хикару Накамура - най-силният играч в света на блиц шахмат и №8 в ранглистата на световната федерация ФИДЕ, както и от претендента в последния мач за титлата Ян Непомнящий.

Руснакът директно обяви, че не вижда как човек със способностите и шахматните и анализаторски способности на Ханс, може да играе по този начин. Подозренията са за подсказване от дистанция чрез вибрации, но няма нищо доказано.

И точно тук идва пикантния момент. Карлсен обвинява американеца, че си случи с нечестни средства -

получава указания чрез вибрации - макар и неизказана, една от теориите, за които се говори, че е чрез секс играчка в задника му. И това е съвсем сериозно, написаха го няколко шахматни сайта.

Феновете на шаха спекулират, че съучастник, който гледа мача, използва шахматна програма, за да определи перфектния ход, и след това изпраща кодирани инструкции чрез вибриращата секс играчка.

Според Карлсен без външна помощ младокът няма как да печели.

Реакцията на Нийман не закъсня:

„Мога да играя гол следващата партия“,

предложи той и реално донякъде потвърди, че има такава теория - тази, за която прочетохте по-горе.

Chess24 вероятно ще предприеме хода, който вече направиха двата големи конкурентни световно популярни шахматни портала онлайн - а трите заедно са в основата на бума на този спорт в последните години. Още преди дни Chess.com и Fight Chess спряха Нийман от участие в техните събития и турнири, като анулираха профила му.

Въпреки той получи уайлд кард за Сейнт Луис, след като главоломно се изкачи в ранглистата на ФИДЕ за по-малко от година, повишавайки рейтинга си до 2688 (в момента е №49, а преди година не беше в топ 100).

Очаква се Карлсен да продължи в турнира, въпреки че бойкотира партията с обвинения в измама. Норвежецът предварително обяви, че няма да дава интервюта и да се включва в каквито и да е дискусии.

Неофициално се твърди, че ФИДЕ вече провежда разследване по темата, но без да вдига шум. И без това репутацията на играта пострада достатъчно в последните дни.

Очевидно световният №1 е предупреден да не коментира темата, докато не приключи разследването. Самият той пусна в социалните мрежи видео със старо интервю с Жозе Моуриньо, в което португалецът казва: „Ако проговоря, ще имам големи неприятности“.

Засега това е най-големият скандал в шахмата, стигнал до оттегляне на най-сериозната фигура в играта от един от най-престижните турнири, поне от 2006 г. Тогава се разгоря "Тоалетната война" в Елиста, където Веселин Топалов и щабът му обвиниха Владимир Крамник, че използва подсказване в тоалетната и често ходи в нея, по време на мача за световната титла.