Стефан Янев поема руля за заседналия кораб

Премиерът е решил да даде ултиматум до утре на обяд за разтоварване на опасния товар

Новини
19:00 - 25 Септември 2021
5457
Стефан Янев поема руля за заседналия кораб

Премиерът Стефан Янев е решил да даде ултиматум до утре на обяд за разтоварване на опасния товар от заседналия край резервата Яйлата до Камен бряг кораб. Народният представител Борислав Сандов, който заедно с Албена Симеонова (също депутат от партия "Зелено движение", част от "Демократична България") посети днес мястото на инцидента. "Зелените" депутати са взели проби от водата, които предстои да бъдат анализирани в лаборатория във Варна.

Ето какво написа Борислав Сандов във фейсбук:

"Най-добре е да взривим рифа, за да изтеглим кораба" - тези думи изрече днес пред мен и свидетели зам.областния управител на Добрич Здравко Здравков (БСП). Бях втрещен от казаното. Попитах го дали знае колко взривоопасни са азотните торове, натоварени на кораба. Дали този човек е гледал какво се случи в Бейрут наскоро от взрив на такива торове на пристанището? Осъзнавайки какво е нивото на управлението на институции на местно ниво, говорих с множество експерти, а впоследствие с Министъра на околната среда и водите и с Премиера. Обяснил съм всички рискове и защо е важно да се сформира кризисен щаб и да се действа спешно. Стефан Янев бе наясно с две от алтернативите за бързо разтоварване на товара и горивото, като аз предложих още две.

Като цяло е невъзможно да влезе голям кораб и корабен кран до мястото, защото е в плитчините и има рифове. Затова алтернативите са: разтоварване на малки лодки и баржи; разтоварване към сушата (около 60 м.) чрез въжена линия; разтоварване чрез хеликоптер; и класическо разтоварване в дълбоки води, след като в корабът са раздути въздушни възглавници и е издърпан с влекач. Премиерът ме увери, че ако до утре собственикът на кораба не е предприел нужните действия, държавата ще се намеси и ще стартира някой от спасителните планове.