Стефан Янев: Това, което излезе от армията, трябва да бъде заменено

Вярвам, че мнозинството българи искат войната да спре, заяви лидерът на БВ

Новини
12:34 - 24 Март 2023
1644
Стефан Янев: Това, което излезе от армията, трябва да бъде заменено

“Български възход” е партия на мира. Вярвам, че мнозинството от българите искат мир и войната да спре. Това заяви Стефан Янев по време на среща с привърженици на партията.

„Геостратегически България е член на НАТО и на ЕС и заедно с други държави членки, призовава за прекратяване на войната. България трябва да бъде гласът на мира в тези две организации. Има партии, които изопачават думите ни и ще кажат, че сме гласували за износ на оръжие за Украйна. Да, гласувахме и ще обясня защо. Парламентът така или иначе имаше мнозинство да се даде оръжие на Украйна.

Ние се присъединихме и поставихме едно важно условие, което е записано в решението и то е, че това, което излезе от българската армия, трябва да бъде заменено, за да се запази капацитета на българската армия, да има достатъчно запаси, защото за нас е важна нашата национална сигурност”, допълни лидерът на “Български възход”. Той подчерта, че за да бъдем нация трябва да имаме базисна сигурност, регулатор на отношенията и благоденствие.

Държавата е длъжник на армията.

Модернизацията на българската армия е забавена с години. Системно не е инвестирано в обновяване и доокомплектоване.

По повод призива на Брюксел за ново производство и търговия с оръжие, лидерът на партия „Български възход“ смята, че този бизнес трябва да се развива, за да може след време и нашата армия да бъде модернизирана.

.„Киев поиска да изпратим МиГ- овете си, но страната не трябва да прави нищо, което не е в неин интерес, можем да изпратим само това, което е възможно и не нарушава нашия капацитет и способности, за да осигурим защита на българската земя.“ -категоричен е Янев.

Една от идеите на „Български възход“ е със закон да се определят обществените отношения, свързани със статуса на военнослужещите от въоръжените сили след освобождаването им от военна служба, от служба в органите на МВР и в специалните служби, включително и на отношенията на организациите на запасното войнство с държавата.

“Проектът на закон внесохме в 48-то Народно събрание, но не можа да стигне до разглеждане в комисии, поради ограниченото време, което имахме”, каза Янев.

Законопроектът предвижда експерти на организациите на запасното войнство да участват в работата постоянни комисии към парламента и други специализирани органи на държавно и местно ниво. Взаимоотношенията на организациите на запасното войнство с държавните власти и институции да се уреждат с договори за сътрудничество и съвместна дейност, предлагат още от партията. Предложенията включват и участие във военната подготовка и обучение на подрастващото поколение, и във формирането на дейностите на доброволни организации.