Стефанов: Исках феновете да помогнат за реновирането на стадиона, те в 11:30 бяха пияни!

Подходът ми не е мутренски, трябва да има ред, заяви босът на "белите"

Спорт
13:14 - 08 Октомври 2024
5161
Стефанов: Исках феновете да помогнат за реновирането на стадиона, те в 11:30 бяха пияни!

"Не ме карайте да слизам до нивото на някои хора. Аз каквото имам да кажа, съм го казал. В Славия има 26 картотекирани футболисти. Има една причина и тя е, че имаме 10 национали. Има 1-2 контузени. Да, наистина вече не са 22, но имаш втори отбор, който ако искаш наистина да направиш нещо, да свериш часовника, да видиш как са и тези, които са в “Б” отбора, нищо не ти пречи тренировките да се провеждат заедно с тези момчета", заяви президентът на Славия - Венцеслав Стефанов, който се прекръсти преди да стартира коментара си за представянето на отбора и проблемите, както и скандалните в "белия" клуб през последните седмици.

"Ако имахме 15 национала или 16, колко трябваше да картотекираме, някъде към 40-45 ли? Ако преценява, че трябва да ги тренира като баскетболисти, има горе зали, може да тренират и в баскетболния салон. Няма проблем. Имаме изкуствен терен, имаме естествен, имаме зали за баскетбол, за волейбол, където преценят.

Аз не говоря през медиите. Питате ме и аз казвам.

Загорчич каза, че никога няма да ми се обади. Искате да отида до тях да го поздравя с букет цветя ли? Как да стане, аз ли трябва да отида? Той казва, че няма да си подаде оставка. Аз не настоявам за неговата оставка. Ние сме колективен орган, решенията се вземат колективно.

Искам да ви обясня едно нещо, как аз виждам нещата и как е редно. Не искам да намесвам други хора. 29 години съм в Славия. 29 години ние проповядваме една и съща идеология. Винаги сме създавали футболисти, които са излизали навън, играли са в националния отбор. Славия винаги е разчитала първо и основно на собствените си кадри.

Загорчич и Венци Стефанов в дните, когато нямаха разногласия

В момента имаме 10 национала в младежките и юношеските гарнитури. Това какво ви говори? Имаме 5 деца, които мога да ви кажа, че според моето скромно мнение трябва да намират място в първия отбор. Но не по 7, 11 и 2 минути. Защото ми се показва една таблица и ми казват виж той е играл в 8 мача, ама какво е играл? Ганкиното. Той докато си обуе чорапите и да влезе съдията е свирил мача. Ако тези деца играят поне по едно полувреме, тези деца ще бъдат национали.

Мартин Георгиев поради ред причини го вадят от отбора, не искам да коментирам сега. Сега го пуснаха десен бек, утре може да е ляв бек, не знам дали няма да е и вратар. Другите момчета - Роби и Кристиян Балов - един изключителен талант. Само Колчо Слепеца не вижда, че това е така. Всеки един, който идва на стадиона, го вижда. Стоях с Андрей Желязков и според него тези деца трябва да играят всеки мач.

Вкараха ми думи в устата, че съм искал да играя с 11 юноши, това не съм го казвал никога. Разбрахме се - по-опитните да помагат, да даваме шанс на тези, които могат да просперират. Аз не съм треньор, но да играеш срещу Левски без централен нападател...

В Стара Загора видяхте за какво става на въпрос. Имаме трима на този пост - един контузен, Чунчуков и младото момче от Марек. Чунчуков държа защитниците на Черно море в собствената им половина. Когато нямаш централен нападател - разграбен двор.

Аз нямам проблеми със Загорчич. Той е треньор докато реши ръководството. Обаче тези млади състезатели трябва сега да работят. След мач 2 или 4 дена почивка, после тренировка по 40 минути... Това за Галин Иванов, Иван Минчев и по-опитните - добре, но за тези момчета трябва да се оставя, да се работи тактически, физически. Аз смятам, че на тези млади момчета освен да им се дава шанс, трябва да им се помага да се усъвършенстват. Не може с 35-40 минути тренировка това да им е растежа. Няма шанс!

Аз съм се родил до стадион “Славия”. На 7 години помагах да се строи стадиона. В Славия ще има ред. Винаги е било така. Няма да копираме простотиите на някои клубове. Феновете няма да ръководят клуба. Когато исках да се помогне за реновацията на стадиона, феновете искаха по 50 лева надница, после по 100 лева, накрая идваха с каси бири и до 11:30 бяха на козирката. Не искам такива фенове.

Привържениците на Славия и Стефанов отдавна са във война

Бил мутренски моя подход, не това не е мутренски, искам да има ред. Искам както е бил 29 години, така да бъде и сега. Някога на стадион “Славия” да е имало простотии? Нямало е. Нашият стадион са го чупили не един или два пъти. Следващия път и полицаи ще сложа, и охрана. Само миналата година сме платили 86 000 лева глоби. Не само, че феновете нищо не са допринесли, ами са и изнесли от клуба. Знаете ли колко топки мога да купя за децата от школата.

Славия е единственият клуб в България, който има собственик. Славия не е сираче. Славия е апетитна хапка за всеки един.

Ако сложиш българите, които играят в нашето първенство, и чужденците, аз мисля, че чужденците ще бъдат повече. Не съм сигурен дали това е редно. В Славия миналата година имаше един чужденец. Аз никога не съм правил селекцията. На треньора му се предлага футболист. Взехме един, плащаме му 6-7 хиляди лева в продължение на две години, той стои на социалистическо угояване.

Крушката си има опашка. Нито един футболист не е картотекиран в Славия без решението на треньора. Откакто аз имам нещо общо със Славия, никога не се е случвало това нещо. Винаги треньорът е казвал “да” или “не”. Заставам зад всяка своя дума и мога да я докажа. Най-лесно е да хвърлиш в публичното пространство някакво твърдение или да оправдаеш собствената си грешка.

Ако сега в професионалната лига седнем и договорим това да има някакъв паритет, някакво разбирателство нашите млади футболисти да имат шанс. Мога да ви кажа, че в нашия отбор, който играе във “В” група, аз като съм гледал някои мачове, съм бил много по-щастлив отколкото да гледам някои мачове от първия отбор. Защото виждаме истинското и славиското. Може би левскарите се радват, като видят тяхната продукция.

Спомняте си Мартин Георгиев как игра срещу Текпетей. Не може едно дете на 15-16 години да има качествата да опази Текпетей. И тогава го изгониха, защото Текпетей симулираше и съдията за реверанс към Лудогорец изгони Мартин. Но тия от Барселона понеже те не разбират казаха “я го дайте”. Ако има повече такива момчета и имат шанс… Онзи ден срещу Лудогорец 10 или 15 минути пуснаха този, който Жужу го доведе от Марек. Аз видях две или три негови отигравания, които ми харесаха. 16-17-годишен но така стана с Желязков, Чавдар и всички от златното поколение на Славия. Искам Славия да бъде тази Славия. Ако простотията ме пребори, живи и здрави. Ще си купя една въдица и ще ходя да ловя риба.

Крушката си има опашка. Ако искаш нещо да постигнеш, трябва да работиш. Ако искаме да направим нещо, трябва всички треньори - от тези на 6-годишните до старши треньорите - всички да гледат в една посока. Да се работи, старши треньорът трябва да знае от 15-годишните докато дойдат при него всеки един футболист какви качества има. Аз така виждам нещата, може би съм прост, говоря глупости, вие ще прецените дали е така, или не.