Стефка Костадинова: Големият спортист не мрънка, мрънкат малките

Леката атлетика е моята спортна любов, тя ме направи известна, заяви президентът на БОК

Топ
14:31 - 22 Февруари 2024
1968
Стефка Костадинова: Големият спортист не мрънка, мрънкат малките

"19 квоти в 9 спорта са спечелили българските спортисти за олимпийските игри в Париж до момента", сподели президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова по време на срещата с медиите посветена на 100-годишнината от създаването на леката атлетика в България.

Олимпийската шампионка и световна рекордьорка в скока на височина призова за обединение и честна игра в спорта и допълни, че българските спортисте са най-добрите посланници на страната ни по света.

"Леката атлетика е моята спортна любов. Тя ме направи известна. Даде ми самочувствие и сила. Успехите, които постигнах не са само мои, но и на моя клуб, и треньори, така че поклон пред всички лекоатлети и поклон пред царицата на спортовете", коментира Стефка Костадинова, олимпийска шампионка от Атланта 1996 и сребърна медалистка от Сеул 1988.

"Аз съм от едно поколение, което нямаше идеи, но имаше идеали. Затова пожелавам на всички млади български атлети да има идеи. Ние трябва да си спомняме за нашите големи атлети", подчерта Янко Братанов, европейски шампион и рекордьор от Мюнхен 1976, шесто и седмо място на Олимпиадите в Монреал 1976 и Москва 1980.

Един от именитите ни състезатели и треньори Янко Братанов наскоро се завърнал и отново работи в България, подобно друг легендарен наставник Илиян Пищиков, който вече се занимава с щафетите в националния тим, разкри президентът на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев.

Костадинова си спомни за Игрите в Сеул с думите, че очаквала силна Олимпиада, но вероятно е подценила самото състезание.

"Стартът във високия скок бе към края на Игрите и аз преживях резултатите на всички българи преди мен. Като че ли не ми останаха сили от емоции. Може би Господ реши да остана втора и слава Богу, защото, ако бях станала олимпийска шампионка, щях да се откажа от спорта. Това, че останах втора беше голям шок за мен и така останах в спорта до 1996 година и Атланта. За тази Олимпиада много вярвах и тренирах, а явно Господ ме обича и успях да спечеля. Тогава след като скочих 2005 см и разбрах, че ставам олимпийска шампионка се отпуснах, иначе имах сили и щях да скоча 210 см", разказа великата лекоатлетка и продължи:
"Дай Боже българка да стане световна и олимпийска шампионка и да направи световен рекорд. Този рекорд си е наш и няма да го даваме на никой."

"Следя всички състезания и ми се иска да давам сили на нашите спортисти. Вярвам, че нашите атлети ще допишат златната ни история", каза Костадинова и добави, че се надява българските специалисти, които работят в чужбина, да се върнат в родината.

"Моят съвет към младите български спортисти е да са по-спокойни и всяка федерация да има специалист психолог", заяви още Стефка Костадинова, а на въпрос как съхранява позитивизма си, тя коментира: "Аз съм позитивен човек и обичам да се заобикалям с хора, които създават позитивна атмосфера. Не обичам агресивните хора. Възхищавам се на тези, които знаят за какво се борят и тези, които остават верни на приятелите си. Научила съм, че големият спортист не мрънка. Големият е голям, защото не мрънка, а мрънкат малките."

В края присъстващите коментираха въпроса за потенциалното изграждане на стадион за лека атлетика в България, споменавайки вариантите стадион "Академик" в София да стане чисто атлетически или Националният стадион "Васил Левски" да се използва основно за лека атлетика, при изграждането на нов футболен стадион в бъдеще.