Стефка Костадинова: Пожелавам 5-6 златни медала за България

Защото една олимпиада е върхът на една спорта кариера

Париж 2024
21:38 - 26 Юли 2024
737
Стефка Костадинова: Пожелавам 5-6 златни медала за България

Участвала на 3 олимпиади, 7 световни и 6 европейски първенства като състезателка, легендата на българската лека атлетика - шефката на БОК Стефка Костадинова, говори специално за "Телеграф" часове преди 10-ите си игри като ръководител.

Ето какво заяви шампионката от Атланта 1996, която преди това откри заедно с президента Румен Радев изложбата в комиксов стил на попарт художника и скулптор Владимир Николов в посолството в Париж:

„Чувствам се много добре, защото обичам олимпиадите. Тази ще е много по-различна. Винаги сме присъствали на стадион, където е откриването, и на живо ни гледат 100 000 души, а сега, скъпи приятели, ще бъдем по река Сена - 6 км ще има трибуни, делегациите ще се возят в над 100 лодки, а 600 000 души ще гледат на живо. Минаваме под 10 моста, оттам – към Айфеловата кула, и отиваме на площада, където ще бъде официалното откриване.

Когато съм била спортистка, като че ли по-лесно съм преживявала големите състезания – аз съм знаела в каква форма съм, какво е моето дередже…Тук вече, като гледаш отстрани,

много повече се вълнувам, много повече се притеснявам, много повече треперя и стискам палци.

Така че, винаги, винаги, когато съм на такъв форум, съм много развълнувана.

Ще ми се нашите спортисти тук, тези деца, млади и талантливи, да сбъднат своите мечти. Те са се готвили много дълги години, тези 46 спортисти са покрили олимпийски норматив, но това не трябва да ги успокоява, напротив – трябва да бъдат много по-концентрирани, да бъдат във върхова спортна форма, да дадат всичко от себе си.

Защото една олимпиада е върхът на една спорта кариера.

Аз това ще го повтарям винаги – спортът е феномен, спортът е култура, спортът е изкуство, спортът ти дава много. И пак ще се повторя, банално може би, но – спортистите са най-добрите посланици на българщината по света. Така че им го желая като олимпийска шампионка, като спортист да постигнат своите цели и им стискам палци и да зарадват нашата малка България, тя го заслужава!"

"На миналата олимпиада в Токио имахме шест медала, беше женска олимпиада, имахме три златни медала. Дано този път да имаме повече от 5-6 златни медала", каза още Костадинова.