Стенли: Хапвах боб от консерви в Шотландия (СНИМКИ)

Най-голямата награда в детството ми беше... лимонада, призна бившият национал

Спорт
16:00 - 13 Март 2024
4693
Стенли: Хапвах боб от консерви в Шотландия (СНИМКИ)

"Когато отидох в Селтик, в началото с Желю Станков (б.а. - спортен журналист от "Тема спорт") хапвахме боб от консерви! Още нямах средства, не се бях уредил", призна Стилиян Петров. Бившият национал беше част от церемонията по представянето на книгата на Александър Гигов - "Футбол вече сто лета".

Литературната творба, която беше официално представена в музея на спорта на стадион "Васил Левски", е за историята на футбола в Монтана, откъдето е родом и Стенли. Бившият футболист на ЦСКА, Селтик и Астън Вила е част от щаба на Димитър Бербатов, който се бори за президентския пост в БФС.

Петров разказа пред аудиторията още интересни случки.

"Днешното събиране е позитивно, емоционално и вдъхновяващо за всички. Една емоционална книга, която ме върна през всичките ми трудности, през това, което съм преминал и е вдъхновяващо за младите момчета и момичета, които искат да прославят България. Винаги слушаме истории, взети от различни хора, но не се вслушваме за това, през което преминават спортистите. В бъдеще се надявам доста млади момчета и момичета да прочетат книгата", каза още Стилиян Петров.

"Най-важното е да си здраво стъпил на земята, да осъзнаваш какво си постигнал и какво си станал. Сигурен съм, че всички правим грешки. Ако ние не помним и никога не помним откъде сме тръгнали, много трудно може да се постигне нещо различно. Всяко едно младо дете, момче или момиче, има мечти. Футболът е феномен. Ако ние не помогнем на децата да са нашата гордост, трудно ще постигнем нещо в спорта и като нация.

Младите са много по-различни в момента. Принципите обаче са едни и същи. За да се изградиш като спортист, ти трябва дисциплина и уважение към треньор и съотборници. Най-вече да можеш да се бориш. В живота трудностите са повече. Ако не се самораздаваш, трудно ще постигнеш тези неща", допълни още Стенли.

"Навремето, когато бях едно дебеличко момченце и стартирах във футбола, трябваше доста да се трудя, защото не бях от най-талантливите. Една от най-големите ми награди беше бутилка лимонада, дадена ми от треньора Александър Гигов, който все още наричам "Тренер". Тогава лимонадите ги правеха в разни гаражи. Прибрах се у нас с нея, но не успях да си я изпия цялата, защото нашите ми я взеха", спомни си Петров, който получи бутилка лимонада от Гигов.

"Нямах избор, тъй като двамата ми родители бяха спортисти, но запомних един съвет от дядо ми: "Ако искаш да постигнеш нещо, значимо, не бъди мързелив като баща ти!", сподели с усмивка рекордьорът по мачове в националния отбор.

След представянето на книгата Стилиян Петров и неговият първи треньор във футбола - настоящият спортен журналист Александър Гигов, който е и автор на произведението, чинно и търпеливо обърнаха внимание на всеки един, които пожела да получи автограф и да се снима с тях.

Сред присъстващите бяха някои от доайените в спортната ни журналистика, начело с Румен Пайташев и Асен Спиридонов, а сред публиката личаха имената на Георги Банов, Тодор Шабански, Борислав Нинов, Владимир Памуков, Красимир Минев, Гретиен Славов, Теодор Борисов, Стефан Стоянов, Владимир Иванов, Желю Станков, Росен Ангелов, Филип Петрунов, Станимир Бакалов, Петър Нанев, Красимир Димитров - пресаташе по времето на спортния министър Васил Иванов - Лучано, както и още един човек от щаба на Димитър Бербатов - Михаил Александров.