Стенограма на Белия дом: Тръмп сипе комплименти към Зеленски

Президентът на САЩ впечатлен от английския на украинския президент

Новини
18:41 - 15 Ноември 2019
1305
Стенограма на Белия дом: Тръмп сипе комплименти към Зеленски

Стенограма на телефонен разговор от април, в който президентът Доналд Тръмп поздравява Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна публикува Белият дом, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Тръмп многократно е заявявал, че демократите искат подробности от разговора му със Зеленски от 21 април, но този разговор никога не е бил в центъра на вниманието на разследването по импийчмънт на президента в Камарата на представителите, отбелязва Ройтерс.

Във въпросния разговор, Тръмп кани Зеленски да посети Белия и му казва: "Имаме много неща за обсъждане, но сме с вас докрай."

Диалогът не е дълъг и подробен, но Тръмп споменава, че е бил водещ на конкурса "Мис Вселена", когато той се е състоял в Украйна, отбелязва АП.

16-те минути размяна на реплики са в голямата си част размяна на любезности, без обсъждане на съдържателни въпроси, предаде ТАСС.

Тръмп заявява, че победата на Зеленски е "невероятно постижение", а Зеленски казва, че той и екипът му възприемат Тръмп като "забележителен пример".

"Мисля, че ще работите чудесно. Имаме много приятели в Украйна, които ви знаят и ви харесват, те очакваха да спечелите", казва Тръмп на Зеленски.

Зеленски приема поканата на Тръмп да посети Белия дом и на свой ред го кани на своята церемония по встъпване в длъжност, но Тръмп отклонява поканата, обещавайки, че ще бъде представляван от "някой на много, много високо ниво".

Накрая Зеленски уверява Тръмп, че ще упражнява английския си, за да общуват при лична среща. Тръмп му благодари и подчертава, че е "много впечатлен" от нивото на английски на Зеленски. Президентът на САЩ признава, че той едва ли би могъл да научи достатъчно добре украински, за да общува със Зеленски.