Стискаме палци: Светлана Каменова се изправя срещу жената-мъж

Двубоят на родната състезателка и Лин Ю Тин от Тайван в категория до 57 кг буди огромен интерес и у нас, и в чужбина

Бокс
09:40 - 04 Август 2024
4030
Стискаме палци: Светлана Каменова се изправя срещу жената-мъж

Ден номер 9 от програмата на Олимпийските игри ще предложи българско участие в два спорта, както и чакано със затаен дъх зрелище в тениса и леката атлетика.

И двамата ни спортисти стартират в 12 часа наше време - Светлана Каменова в бокса и Божидар Саръбоюков в леката атлетика. Безспорно двубоят на родната състезателка в категория до 57 килограма буди огромен интерес - не само у нас, но и в чужбина.

Причината е, че нейна опонентка е Лин Ю Тин от Тайван, която заедно с Имане Хелиф е една от двете интерсексуални* състезателки в Париж.

Или с други думи - жени, които са се провалили на половия тест.

От българския лагер увериха, че Каменова има сили за победа и няма да се бойкотира двубоя. А залогът е сериозен - олимпийски медал. Защото която и от двете да спечели срещата, си гарантира минимум бронзово отличие от Париж.

Затова всички ще стискаме палци на Светлана да успее да прескочи това трудно препятствие и да донесе втори медал за България.

Саръбоюков пък ще участва в скока на дължина, като целта му е да премине пресявките и да се класира за финал. За него това е дебютно участие на Олимпиада.

Квалификационната норма за влизане във финала, която организаторите са поставили, е 8,15 метра, а в случай, че тя не бъде покрита от достатъчно атлети, списъкът ще бъде допълнен до 12 участника.

Извън българското участие пък безспорният гвоздей в програмата е една от най-чаканите дисциплини - спринтът на 100 метра при мъжете. Финалът е в 22:55 часа, като ще определи най-бързия чоквек на планетата и ще затвори програмата за деветия ден в Париж.

Преди това пък всички погледи ще са приковани към централния корт, където Новак Джокович ще се опита да спечели първа олимпийска титла в кариерата си, а съперник в големия финал е Карлос Алкарас. Битката за златото е в 15 часа.

* Интерсексуален е политкоректният термин за хермафродит